Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.21857/m3v76t56qy

Duša koju je oblikovao život,... tekstovi Dubravka Jelčića o književnicima, životu, kulturi…

Vlasta Novinc ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru, Vukovar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 474 Kb

str. 107-120

preuzimanja: 27

citiraj


Sažetak

U ovome će se radu dati prikaz tekstova sabranih u knjigama Pisma iz života (2009.), te Živjeti u književnosti (kritičko-memoarski eseji, glose i paljetci, 2013.) akademika Dubravka Jelčića. U radu će se analizirati elementi znanstvenog i publicističkog diskursa Dubravka Jelčića koji povezuju sfere kulturnog, političkog, umjetničkog, književnoznanstvenog, ali i osobnog života.
Posebno je zanimljiva strukturiranost tekstova sabranih pod zajedničkim nazivom Živjeti u književnosti jer se u njima pojavljuju tekstovi o književnicima koje Jelčić piše prije i poslije stjecanja hrvatske samostalnosti. Istražit će problematika književnopovijesne metodologije koju Jelčić inkorporira u kritičkomemoarske eseje o hrvatskim književnicima. U tekstovima se očituje složenost hrvatskih književnih prilika koje Jelčić razmatra u kontekstu totaliteta života. Složenost društveno-političkih događanja često potiče kod pojedinaca inventivne prakse preživljavanja, pa je Jelčićevo analiziranje odnosa književnosti i povijesti oprimjereno životnim pričama književnika, ali i sudbinom njihove književne ostavštine. Jelčićevo inzistiranje na ponovljenom čitanju književnih opusa u različitim društveno-političkim kontekstima sadrži pitanja o imanentnom značenju teksta i slobode kritičke interpretacije. Jelčić u publicističkim tekstovima naslovljenima Pisma iz života nastoji osvijestit potrebu aktivnog promišljanja hrvatske povijesti i kulture, a da se traumatični događaji ne potiskuju. Posebnu ulogu u razumijevanju hrvatskoga identiteta imaju antologijski književni tekstovi, pa se hrvatski život razotkriva kroz dijalektiku povijesti i umjetnosti.

Ključne riječi

Dubravko Jelčić; publicistika; kritičko-memoarski eseji; kultura; život

Hrčak ID:

314281

URI

https://hrcak.srce.hr/314281

Datum izdavanja:

9.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 85 *