Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

PREGLED RAZVOJA TEORIJE USLUŽNOSTI PRIMJENOM METODA BIBLIOMETRIJSKE ANALIZE

Nikolina Posarić orcid id orcid.org/0000-0003-2834-2929 ; Faculty of Organization and Informatics, University of Zagreb, Varaždin, Croatia
Lorena Pikl orcid id orcid.org/0009-0000-6863-1122 ; Faculty of Organization and Informatics, University of Zagreb, Varaždin, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 414 Kb

str. 117-128

preuzimanja: 25

citiraj


Sažetak

Teorija uslužnosti je jedna od teorija menadžmenta koja se u literaturi često spominje kao suprotnost agencijskoj teoriji, jednoj od najpoznatijih teorija u području menadžmenta i korporativnog upravljanja. Obje teorije nastoje objasniti odnos između vlasnika i menadžera u velikim poduzećima, iako su temeljne pretpostavke uslužnog ponašanja menadžera u velikoj mjeri zastupljene u malim i obiteljskim poduzećima.
Cilj ovog rada je istražiti razvoj teorije uslužnosti pronalaženjem i analizom radova unutar područja društvenih znanosti pomoću bibliometrijskih metoda analize citata i zajedničkih citata. Iz početnog uzorka od 1354 radova, temelj za daljnju analizu bilo je 637 radova. Rezultati prikazuju najistraženije koncepte, ključne časopise, autore, radove i zemlje u području teorije uslužnosti. Ovaj rad prvi prikazuje sveobuhvatan bibliometrijski pregled literature o teoriji uslužnosti te je to prvi pokušaj mapiranja uređene konceptualne strukture razvoja teorije uslužnosti primjenom bibliometrijskih tehnika vizualizacije.
Glavni doprinos ovog rada su rezultati proučavanja literature na strukturiran, sveobuhvatan i objektivan način. Rezultati rada nude istraživačima i znanstvenicima smjernice za istraživanje daljnjih područja u polju društvenih znanosti te omogućuju izgradnju mreže s autorima diljem svijeta koji su značajno pridonijeli razvoju teorije uslužnosti. Na taj način se mogu promovirati i popularizirati temeljne pretpostavke teorije uslužnosti i poticati menadžere na uslužno ponašanje, kao i stvaranje kulture uslužnosti unutar samih organizacija.

Ključne riječi

teorija uslužnosti; uslužnost; bibliometrijska analiza; analiza citata; analiza zajedničkih citata

Hrčak ID:

314732

URI

https://hrcak.srce.hr/314732

Datum izdavanja:

15.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 90 *