Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2024.0119

Utjecaj posmične brzine i dodatka za obradu drva na hrapavost površine jelovine, topolovine i bukovine obrađenih blanjanjem

Hasan Talić orcid id orcid.org/0009-0009-5272-8291 ; University of Bihac, Bužim, Bosnia and Herzegovina
Atif Hodžić ; University of Bihac, Bužim, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 1.435 Kb

str. 79-85

preuzimanja: 553

citiraj


Sažetak

Hrapavost obrađene površine ključni je čimbenik u procesu obrade drva jer utječe na kvalitetu naknadnih postupaka poput lijepljenja, brušenja, prešanja, površinske obrade, zaštite i montaže. Kvaliteta obrađene površine određena je brojnim parametrima obrade i svojstvima materijala, a njihovim pravilnim odabirom i optimizacijom postižu se najbolji rezultati. Svrha ovog članka jest pokazati kako specifični parametri i vrsta drva utječu na hrapavost površine obrađene blanjanjem. Istraživanje je provedeno na uzorcima od bukovine (Fagus sylvatica), jelovine (Abies alba) i topolovine (Populus alba) te uz kombinaciju dviju posmičnih brzina (5 i 8 m/min) te dvaju dodataka za obradu blanjanjem (2 i 4 mm). Obrada je provedena na blanjalici (debljači) proizvođača Robland Machines (serija SD-B-510) iz Belgije. Nakon toga izmjereni su parametri hrapavosti Ra, Rz, Rt i Rq, s fokusom na srednjem odstupanju profila Ra. Analiza rezultata pokazala je da se različite vrijednosti hrapavosti dobivaju pri jednakim parametrima obrade za različite vrste drva. Razlika između najveće (5,36 μm) i najmanje (2,42 μm) vrijednosti hrapavosti (Ra) za bukovinu je iznosila 2,95 μm, za topolovinu 1,95 μm, a za jelovinu 1,34 μm.

Ključne riječi

hrapavost površine; blanjanje; posmična brzina; veličina dodatka za obradu blanjanjem; kvaliteta

Hrčak ID:

314743

URI

https://hrcak.srce.hr/314743

Datum izdavanja:

2.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.854 *