Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/cjf-2024-0001
UTJECAJ NADOPUNE PREHRANE S Lactiplantibacillus plantarum I NA ČEŠLJAČU Aequipecten opercularis POD SIMULIRANO PROMJENJENIM KLIMATKSIM UVJETIMA
Iva Čanak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ines Kovačić
; Faculty of Educational Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Ante Žunec
; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Željko Jakopović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Deni Kostelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
Mauro Štifanić
; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Petra Burić
; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Neven Iveša
; Faculty of Natural Sciences, Juraj Dobrila University of Pula, Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Jadranka Flece
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
*
* Dopisni autor.
Sažetak
U ovoj studiji ispitani su učinci dodataka prehrani češljači Aequipecten opercularis s autohtonim sojem bakterija mliječne kiseline (LAB), kao što je Lactiplantibacillus plantarum I koji je prethodno izoliran iz njegovog probavnog trakta, na populacije crijevnih mikroba i stope rasta tijekom uzgoja pod simulirano promjenjenim klimatskim uvjetima (pH 7,8, T=16±2°C). Nakon mjesec dana hranjenja, rezultati su pokazali zamjetno smanjenje uzročnika bolesti u akvakulturi uz zadržavanje dovoljne količine živih stanica L. plantarum I. Viši pH i temperatura rezultirali su većim stopama rasta, izmjerenom težinom i duljinom školjkaša, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Dobiveni rezultati rasvjetljavaju utjecaj dodatka bakterija mliječne kiseline na rast školjkaša u normalnim i klimatskim promijenjenim uvjetima te omogućuju suzbijanje patogenih mikroorganizama. U kontekstu klimatskih promjena, interakcije domaćin-patogen treba prepoznati i staviti pod kontrolu primjenom prirodnih rješenja kako bi se smanjio utjecaj na okoliš.
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; zakiseljavanje oceana; procjena rasta; akvakultura školjkaša; klimatske promjene
Hrčak ID:
314753
URI
Datum izdavanja:
4.3.2024.
Posjeta: 750 *