Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Granična pitanja filozofije, teologije i prirodnih znanosti u prosudbi Vjekoslava Bajsića

Ivan Kešina ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.449 Kb

str. 7-28

preuzimanja: 1.059

citiraj


Sažetak

U članku autor analizira granična pitanja filozofije, teologije i prirodnih znanosti u filozofiji prirode Vjekoslava Bajsića.
Sinteza koja se u srednjem vijeku posrećila u povezivanju Aristotelove slike o prirodi s iskazima Biblije možda je bila kriva što se tokom vremena uspostavio osjećaj da ona definitivno vrijedi. Međutim, ono odlučujuće dogodilo se u 17. stoljeću galileijskom koncepcijom prirode kao »stvarne« geometrije, tj. kao sveukupnosti kretanja tjelesa u prostoru koja se dade matematički potpuno shvatiti. Galilei definitivno odjeljuje prirodnu znanost od teologije. U slučaju konflikta teologa s prirodoznanstvenikom, teolog je onaj koji se mora prilagoditi jer prirodoznanstvenik ne može mijenjati svoje nužne spoznaje izražene u egzaktnom matematičkom jeziku. Teologija i prirodne znanosti imaju posve različite metode i razilaze se, ali uspjesi nove fizike čini se kao da potvrđuju njezine pretpostavke.
U međuvremenu se ipak promijenila fizikalna slika svijeta te se odvratila od mehanicizma i determinizma.
Bajsić smatra da teologija i prirodne znanosti imaju različitu metodu, govor i ciljeve i da se to mora uvažavati. Vjerojatno bi tada bio moguć dijalog i komplementarnost teologije i prirodnih znanosti.

Ključne riječi

filozofija; teologija; prirodne znanosti; granična pitanja; Galilei; konflikt; komplementarnost

Hrčak ID:

29002

URI

https://hrcak.srce.hr/29002

Datum izdavanja:

15.1.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.628 *