Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Ostavština Miroslava Slavka Mađera

Vedrana Lugić ; Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci
Tihomir Marojević ; Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci


Puni tekst: hrvatski pdf 870 Kb

str. 37-54

preuzimanja: 29

citiraj


Sažetak

Cilj. Tekst tematizira Ostavštinu koju je Marija Mađer, supruga Miroslava Slavka Mađer 2020. godine poklonila Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Ovime se radom želi rasvijetliti sadržaj Ostavštine i naglasiti njegovu općekulturnu vrijednost za Vinkovce.
Pristup. Sustavnim istraživanje i pregledom Ostavštine, ona je sistematizirana prema materijalno-sadržajnim kriterijima u devet skupina. Sistematizacijom je olakšano njeno istraživanje u budućnosti, kao i njeno predstavljanje široj javnosti.
Rezultati. Nakon istraživanja i pregleda, temeljem stručne procjene, materijali su razvrstani na način da se na jednom mjestu nalaze samo određeni sadržaji Ostavštine koji bi mogli biti zanimljivi specifičnoj skupini korisnika. Izlučeni su, primjerice, fotografski materijali, rukopisni materijali, sitni tisak, književni materijali, kazališni i slično. Također, na ovaj je način osigurana i bolja zaštita te njeno čuvanje. Prilikom sistematizacije, svaka je jedinica građe opisana, kako sadržajno, tako i materijalno.
Ograničenja. Kako je Ostavština Miroslava Mađera od neprocjenjive kulturno-povijesne vrijednosti za Vinkovce, za jedinice za koje je procijenjeno da su velike materijalne vrijednosti ili su oštećene, izrađena je digitalna inačica dokumenta kako bi se korištenje izvornika svelo na minimum.
Originalnost. Ostavština Miroslava Mađera predstavlja vrijedan izvor za istraživanje njegova lika i djela, ali i za istraživanje kulturne povijesti Vinkovaca i okolice. Ona je zasigurno jedinstvena jer je jedina poznata ostavština Miroslava Mađera te je kao takva zanimljiva stručnoj javnosti. Treba naglasiti da se pri korištenju pojma stručna javnost ne misli isključivo na knjižničare, već i na književne teoretičare, kazališne radnike i glumce te vinkovačke povjesničare.

Ključne riječi

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci; Marija Mađer; Miroslav Slavko Mađer; ostavština

Hrčak ID:

315435

URI

https://hrcak.srce.hr/315435

Datum izdavanja:

22.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 79 *