Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Hrvatski list – Osječki i slavonski zavičajnik

Marina Vinaj ; Muzej Slavonije Osijek
Ivana Knežević Križić orcid id orcid.org/0000-0001-6089-610X ; Muzej Slavonije Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 300 Kb

str. 81-92

preuzimanja: 29

citiraj


Sažetak

Cilj. Bogata Zbirka osječkih novina Muzeja Slavonije prikuplja osječke dnevne i tjedne listove od 1848. godine do danas, a u svome fondu čuva i cjelovita godišta Hrvatskoga lista, osječkoga dnevnika koji je izlazio od 1920. do 1945. godine. Cilj je rada ukazati na iznimnu vrijednost Hrvatskoga lista, dnevnih novina koje su obilježile osječko međuraće, a koje predstavljaju važan izvor za proučavanje povijesti Osijeka i Slavonije onoga doba.
Pristup/metodologija/dizajn. U radu je prikazana kratka povijest osječkoga novinstva od njezinih začetaka polovicom 19. stoljeća do posljednjeg osječkog dnevnika, Glasa Slavonije. Naglasak je na Hrvatskom listu, njegovoj izdavačkoj politici, urednicima, temama koje obrađuje i povijesnom kontekstu u kojem se pojavljuje.
Rezultati. Novinski izvori vrijedan su i katkada jedini izvor za istraživanje, ponajviše, lokalne povijesti. Bogata novinska građa Muzeja Slavonije predstavlja iznimnu riznicu osječke svakodnevice od polovice 19. stoljeća do danas. Hrvatski list dužinom svoga izlaženja, kvalitetnim tekstovima i valjanom uređivačkom politikom dragocjeno je izvorište osječke i slavonske povijesne priče. Izložbom pod nazivom 100 godina Hrvatskoga lista – od Lista do Glasa, ukazali smo na važnost i vrijednost Hrvatskoga lista, kao i dugogodišnju stigmu i zaborav tijekom proteklih desetljeća.
Društveni značaj. Očituje se u detaljnoj analizi Hrvatskoga lista, iznimno značajnoga za proučavanje lokalne povijesti. Važno razdoblje osječkoga, ali i slavonskoga međuraća, političke, društvene, gospodarske i kulturne mijene trajno su zabilježene na stranicama Hrvatskoga lista.
Originalnost/vrijednost. Rad je doprinos u, nažalost, malobrojnim izvorima o povijesti novina u Hrvatskoj, posebno razdoblja između dvaju svjetskih ratova. Nakon desetljeća stigme, Hrvatski list dostupan je brojnim istraživačima, a njegova uloga u povijesnom tumačenju Osijeka i Slavonije uistinu je neprijeporna.

Ključne riječi

Hrvatski list; Muzej Slavonije; novine; Osijek; povijest

Hrčak ID:

315438

URI

https://hrcak.srce.hr/315438

Datum izdavanja:

22.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 73 *