Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.1.4115
Utjecaj odmašćenog brašna crne vojničke muhe (Hermetia illucens) na tehnološka svojstva i kvalitetu pilećeg mesa
Andrea GROSS - BOŠKOVIĆ
orcid.org/0009-0009-3099-9891
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Vinkovačka cesta 63c, 31 000 Osijek, Croatia
*
Helga MEDIĆ
; Faculty for Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Jelka PLEADIN
; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 134, 10 000 Zagreb, Croatia
Zlatko JANJEČIĆ
orcid.org/0000-0001-9161-024X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Marcela ŠPERANDA
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Andrijana REBEKIĆ
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Manuela KOŠEVIĆ
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Dalida GALOVIĆ
orcid.org/0000-0002-2162-3499
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Vladimir MARGETA
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Žarko RADIŠIĆ
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Ivica BOŠKOVIĆ
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Jasenka PETRIĆ
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Vinkovačka cesta 63c, 31 000 Osijek, Croatia
* Dopisni autor.
Sažetak
Dosadašnje znanje o mogućoj upotrebi i utjecaju zamjene bjelančevina soje s bjelančevinama podrijetlom od odmašćenoga brašna crne vojničke muhe (Hermetia illucens, HI) u pogledu hranidbe pilića za proizvodnju mesa za ljudsku potrošnju vrlo je ograničeno. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj djelomične zamjene odmašćenoga brašna HI na tehnološka svojstva i kvalitetu pilećega mesa. Sto osamdeset jednodnevnih pilića Ross 308 podijeljeno je u tri eksperimentalne skupine i jednu kontrolnu skupinu od po 45 pilića. Eksperimentalne skupine hranjene su tovnim smjesama koje su sadržavale 15, 25 i 45% odmašćenoga brašna HI, dok je kontrolna skupina hranjena u skladu sa standardnim zahtjevima tova pilića. Svaka smjesa korištena u tovu pilića uravnotežena je prema potrebama pilića u određenoj fazi tova. Nakon 42 dana tova pilići su zaklani, a prsa i bataci sa zabatcima 40 pilića (10 po skupini) su korišteni u svrhu analiza. Statistički značajna razlika (P < 0,05) uočena je u P1 eksperimentalnoj skupini za vrijednosti otpuštanja mesnoga soka izmjerenoga 24 sata nakon uzorkovanja, za otpornost mišića na presijecanje i za vrijednosti za kalo kuhanja. Kapacitet vezanja vode za sve tri pokusne skupine nije pokazao statistički značajne razlike, kao ni za vrijednosti pH1 i pH2 . S obzirom na referentne vrijednosti prema CIE L*a*b* standardu boja, rezultati za meso prsa su bili normalni do nešto svjetliji od normalnih. Rezultati analiza osnovnih kemijskih parametara (voda, bjelančevina, masti i kolagen) pokazali su kako nema statistički značajnih promjena ni kod jedne pokusne skupine u odnosu na kontrolnu skupinu.
Ključne riječi
alternativni izvori bjelančevina; brojleri; proizvodni rezultati; kakvoća mesa
Hrčak ID:
315469
URI
Datum izdavanja:
25.3.2024.
Posjeta: 758 *