Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.1.4141

Karakteristike hladno ceđenog orahovog (Juglans regia L.) ulja iz Zapadne i Centralne Srbije

Vesna ĐUROVIĆ orcid id orcid.org/0000-0003-3448-056X ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy in Čačak, Cara Dušana 34, Čačak, Serbia
Mirjana RADOVANOVIĆ ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy in Čačak, Cara Dušana 34, Čačak, Serbia
Dalibor TOMIĆ ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy in Čačak, Cara Dušana 34, Čačak, Serbia
Miloš MARJANOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0003-1772-4374 ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy in Čačak, Cara Dušana 34, Čačak, Serbia
Dušan MARKOVIĆ ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy in Čačak, Cara Dušana 34, Čačak, Serbia
Leka MANDIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-6364-7122 ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy in Čačak, Cara Dušana 34, Čačak, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 729 Kb

str. 234-242

preuzimanja: 11

citiraj


Sažetak

Ekološki prihvatljiva „zelena“ metoda ekstrakcije hladno presovanje se primenjuje u cilju smanjenja upotrebe organskih rastvarača i očuvanja bioaktivnih materija iz sirovine. Stoga je i cilj rada da se okarakterišu hladno ceđena ulja dobijena od neintenzivno gajenih oraha sakupljenih na teritoriji Zapadne i Centralne Srbije. U 12 dobijenih orahovih ulja ispitivan je sadržaj vode i isparljivih materija, indeks refrakcije i specifične apsorbancije, sadržaj ukupnih fenola kao i antioksidativna aktivnost hidrofilne i lipofilne frakcije. Mikrobiološke analize su obuhvatile: ukupan broj bakterija, ukupan broj plesni, prisustvo sulfitoredukujućih klostridija i Escherichia coli. U 11 uzoraka ulja sadržaj vode i isparljivih materija bio je u skladu sa Pravilnikom za nerafinisana ulja. Rezultati su pokazali da se indeks refrakcije ulja kretao od 1,4725 do 1,4745. Takođe, među uzorcima su utvrđene varijacije u specifičnim apsorpcijama na 232 i 270 nm (1,08–1,75 na 232 nm i 0,040,15 na 270 nm). Sadržaj ukupnih fenola je iznosio od 3,25 do 5,41 mg GAE/100 mL. Lipofilna frakcija ulja pokazala je značajno veći antioksidativni potencijal u poređenju sa hidrofilnom frakcijom. Antioksidativna aktivnost lipofilne frakcije ulja, merena DPPH• metodom, iznosila je od 17,53% do 39,21%. Ukupan broj bakterija i plesni bio je nizak. Prisustvo sulfitoredukujućih klostridija kao i Escherichia coli nije detektovano. Pored opšteg kvaliteta i biološke vrednosti ulja, važno je da su ulja mikrobiološki bezbedna.

Ključne riječi

indeks refrakcije; specifične apsorbance; ukupni fenoli; antioksidativni kapacitet; mikrobiološka evaluacija

Hrčak ID:

315561

URI

https://hrcak.srce.hr/315561

Datum izdavanja:

25.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 28 *