Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1935

Identifikacija promjena u ekspresiji proteina u mlijeku provedena razlikovnom elektroforezom u gelu kod eksperimentalno izazvanog goveđeg mastitisa

Funmilola Clara Thomas orcid id orcid.org/0000-0002-1052-222X ; Department of Veterinary Physiology and Biochemistry, College of Veterinary Medicine, Federal University of Agriculture, Abeokuta, Nigeria; Institute of Biodiversity Animal Health and Comparative Medicine, University of Glasgow UK
Eyitayo Solomon Ajibola ; Department of Veterinary Physiology and Biochemistry, College of Veterinary Medicine, Federal University of Agriculture, Abeokuta, Nigeria
Allan Scott ; Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, United Kingdom
Richardo Tassi ; Moredun Research Institute, Pentlands Science Park, Penicuik, Midlothian, United Kingdom
Andre Marcos Santana ; Departamento de Medicina Veterinária Laboratório de Patologia Clínica Veterinária, Universidade Estadual de Maringá, Brazil.
Tom Nathan McNeilly ; Moredun Research Institute, Pentlands Science Park, Penicuik, Midlothian, United Kingdom
Ruth Zadoks ; Moredun Research Institute, Pentlands Science Park, Penicuik, Midlothian, United Kingdom
Hayley Haining ; School of Veterinary Medicine, University of Glasgow, United Kingdom
Richard Burchmore ; Institute of Infection, Immunity and Inflammation, Garscube Campus, University of Glasgow, United Kingdom
Peter David Eckersall ; Institute of Biodiversity Animal Health and Comparative Medicine, University of Glasgow UK


Puni tekst: engleski pdf 1.096 Kb

str. 11-20

preuzimanja: 20

citiraj


Sažetak

Cilj je bio ustanoviti opseg promjena u sastavu proteina mlijeka za vrijeme mastitisa i na taj način dati doprinos smjernicama za otkrivanje markera kojima bi se ubrzalo liječenje ove bolesti. Mlijeko krava u kojih je eksperimentalno izazvan klinički mastitis podvrgnuto je razlikovnoj elektroforezi u gelu (DiGE). Analizirani su objedinjeni uzorci iz 6 vimena (od 6 krava) u odabranim vremenskim točkama 0, 81 i 312 sati nakon infekcije bakterijom Streptococcus uberis. Navedene vremenske točke odgovaraju trima fazama mastitisa u kojima su uzeti uzorci: u predinfektivnoj fazi, u fazi u kojoj je infekcija dosegnula vrhunac i u fazi povlačenja mastitisa. Nakon preliminarne pripreme odnosno više koraka koncentracije i objedinjavanja, uzorci su obojeni pomoću CyDyes (Cydye 2, 3 i 5) te je provedeno izoelektrično fokusiranje i elektroforeza u gelu. DiGE gelovi zatim su skenirani te su primjenom softvera ImageQuant, ImageJ i DeCyder™ 2D (verzija 7.0) snimke obrezane, dobivene su jpeg slike i provedena je 2D diferencijalna analiza i obrada snimki. Upotrijebljen je i softver za analizu bioloških varijacija (BVA) (GE Healthcare life sciences, Buckinghamshire, UK) kako bi se gelovi analizirali i formiralo podudaranje točaka (kvalitativno i kvantitativno) unutar tri proizvedena gela. Utvrđeno je da je ukupno 521 mjesto proteina znakovito različito izraženo (kvalitativno i kvantitativno) u mlijeku krava s mastitisom za vrijeme intramamarne infekcije. Navedeno upućuje da je primjenjena tehnika ponudila veliki broj kandidatnih proteina koji mogu poslužiti kao biomarkeri mastitisa. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnile prednosti i nedostaci metode otkrivanja promjena u proteinima sa svrhom pronalaska najprikladnije kliničke primjene u dijagnostici mastitisa.

Ključne riječi

mastitis, mlijeko; protein; Streptococcus uberis; razlikovna elektroforeza u gelu

Hrčak ID:

315798

URI

https://hrcak.srce.hr/315798

Datum izdavanja:

9.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 72 *