Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1987

Prevalencija, enterotoksigena svojstva i antimikrobna osjetljivost bakterije Staphylococcus aureus izolirane iz različitih vrsta hrane životinjskog podrijetla

Pelin Kocak Kizanlik ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, Aydın Adnan Menderes University, Bati Kampusu, Aydın, Türkiye *
Ergun Omer Goksoy ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, Aydın Adnan Menderes University, Bati Kampusu, Aydın, Türkiye

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 622 Kb

str. 43-54

preuzimanja: 144

citiraj


Sažetak

Cilj je istraživanja bio odrediti prevalenciju, enterotoksigena svojstva i rezistenciju na antimikrobne lijekove bakterije Staphilococcus aureus izolirane iz 850 uzoraka hrane u Turskoj. Navedeno je uključivalo spremnike za mlijeko, sir Tulum, pileće meso i goveđe trupove. Stopa kontaminacije bakterijom S. aureus i srednja stopa kontaminacije u 86 pozitivnih uzoraka iznosile su: 10,8% (n:49) i 3,01±0,48 log cfu/mL za spremnike mlijeka, 17% (n:17) i 3,08±0,42 log cfu/g za sir Tulum, 12% (n:12) i 2,89±0,27 log cfu/g za pileće meso te 4% (n:8) i 1.28±0.54 log cfu/cm2 za goveđe trupove. Trideset i devet od 86 izolata (45,3%) imalo je jedan ili više gena za enterotoksin (sea-see, seg-selj, sep). Najčešći je gen za klasične, poznate enterotoksine bio sed, dok je sei bio najčešći gen za nove enterotoksine. Uporabom VITEK 2 uređaja za 16 antibiotika analizirana je osjetljivost na antimikrobne lijekove a rezultati su pokazali da je 61 izolat (70,9%) bio otporan na antibiotike. Ukupno je 32,8% pozitivnih izolata bilo otporno na više lijekova (engl. multidrug resistant, MDR), a indeks prosječne višestruke otpornosti na antimikrobne lijekove (MAR) bio je 0,301. Izolati su najčešće bili otporni na penicilin (63,9%), zatim na oksacilin (24,4%), klindamicin (19,7%) i eritromicin (12,7%). Gen mecA pronađen je u 13 izolata (15,1%), dok gen mecC nije pronađen. Zaključeno je da je većina izolata bakterije S. aureus imala gene za enterotoksine koji mogu uzrokovati trovanja hranom. Uz navedeno, visoka stopa otpornosti na antibiotike kod izoliranih sojeva, uključujući MRSA-u, upućuje i na javnozdravstveni rizik.

Ključne riječi

Staphylococcus aureus; čimbenici virulencije; otpornost na antibiotike; javno zdravstvo

Hrčak ID:

315801

URI

https://hrcak.srce.hr/315801

Datum izdavanja:

9.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 596 *