Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.29.1.5

Procjena bola kod pacijenata oboljelih od demencije u uznapredovanoj fazi

Klaudia Knezić ; Klinički bolnički centar Zagreb, Kišpatićeva ulica 12, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Ružica Valent ; Klinički bolnički centar Zagreb, Kišpatićeva ulica 12, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Jasmina Kruško ; Klinika za dječje bolesti Zagreb, Referentni centar za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i poremećaje hrane, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Mateja Krznar ; DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidermolize, 10 000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 241 Kb

str. 28-33

preuzimanja: 41

citiraj


Sažetak

Uvod: Starenje populacije donosi izazove u skrbi za starije osobe, posebno za one s Alzheimerovom demencijom. Ovaj tekst istražuje procjenu bola kod osoba s demencijom i koristi se različitim alatima za multidimenzionalnu procjenu bola.
Cilj: Cilj je ovog rada istražiti i analizirati različite metode i alate za procjenu bola kod pacijenata oboljelih od demencije u uznapredovanoj fazi. Pregledom relevantne literature i analizom postojećih alata za procjenu bola kod neverbalnih i kognitivno oštećenih osoba, cilj je identificirati najefikasnije i najprimjenjivije alate za kliničku praksu.
Metode: U istraživanju su korišteni pretraživači: Pub Med, CROSBI, Hrčak i Academia.edu. Pregledano je 70 izvora o procjeni bola uslijed demencije.
Rezultati: Postoje alati za procjenu bola kod neverbalnih i kognitivno oštećenih osoba poput alata za procjenu neugodnosti u demenciji, popisa neverbalnih indikatora bola, instrumenti za procjenu bola nekomunikativnih pacijenata (NOPPAIN), kontrolnog popisa za procjenu bola starijih s otežanom komunikacijom (PACSLAC) i skale za procjenu bola kod uznapredovane demencije (PAINAD). Odabrano je sedam skala za procjenu bola koje se najčešće upotrebljavaju kod demencije, uključujući numeričku skalu, modificiranu neverbalnu skalu bola, PAINAD, Abbey skalu, Bolton alat za procjenu bola, McGillov upitnik za bol (MPQ) i kratki popis bola (BPI).
Zaključak: Medicinske sestre primjenjuju holistički pristup pri procjeni bola kod demencije. Nedostatak standardizirane skale otežava preciznost mjerenja. Preporučuje se daljnje istraživanje i razvoj alata za bolju identifikaciju i upravljanje bolom. Edukacija osoblja važna je za poboljšanje kvalitete života osoba s demencijom. Kontinuirani napredak u razumijevanju bola ključan je za optimalnu skrb i dobrobit osoba s demencijom.

Ključne riječi

demencija; procjena bola; strategije procjene; zdravstvena njega

Hrčak ID:

316033

URI

https://hrcak.srce.hr/316033

Datum izdavanja:

15.4.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 116 *