Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/https://doi.org/10.17234/RadoviZHP.55.8

Ženska želja u epistolarnom romanu južnoslavenskih spisateljica (Hanka slovenske hrvatske književnice Zofke Kveder i Jedno dopisivanje srpske književnice Julke Chlapec-Đorđević (Sažetak)

Alenka Jensterle Doležal orcid id orcid.org/0000-0002-0777-5701


Puni tekst: engleski pdf 694 Kb

str. 133-148

preuzimanja: 16

citiraj


Sažetak

U radu su prikazane intima i ljubav (ženska želja) u dva autobiografska, epistolarna romana: Hanka (1918) slovenske hrvatske književnice i feministkinje Zofke Kveder (1878-1926) i Jedno dopisivanje. Fragmenti romana (Korespondencije. Fragmenti romana, 1932) srpske književnice i feministice, Julke Chlapec-Đorđević (1882-1969). Uspoređuju se dvije studije slučaja i redefiniraju fenomeni srednjoeuropske književnosti na početku 20. stoljeća. Također se preispituju književni rad te problem ženske želje i intimnosti u srednjoeuropskom kontekstu i onom češke književnosti, kao njihov pomak prema modernosti. Južnoslavenske spisateljice i feministkinje bile su kulturni nomadi s višestrukim jezičnim identitetima, dio habsburškoga mita, te su živjele neko vrijeme u Pragu, tada važnom centru europskog modernizma i avangarde.
„Svojevoljno“ izmještene spisateljice, uvjerene u složenu književnost i otvorenije razumijevanje za Drugoga te za rodno pitanje, obje su bile duboko inspirirane češkom kulturom i književnošću. U razmatranim su romanima izgradile sliku novih žena i motive nevjere i izvanbračne veze. U analizi epistolarnog romana Hanka osvrće se na tematizaciju nove samostalne žene i njezine intime u kaosu apokalipse Prvoga svjetskog rata, fokusirajući se na prikaz idealizirane ljubavi i potisnute ženske žudnje. Julka Chlapec-Đorđević naslijedila je ostavštinu Zofke Kveder u Pragu i njezin roman Korespondencije pruža mogućnost analize konstrukcije rodnog identiteta protagonistica i protagonista (Marije Prohaskove iz Praga i njezinog ljubavnika Otona Šrepana, liječnika iz Slovenije), njihovu povijest izvanbračnih veza te njihovo poimanje intime i ljubavi. Time se preispituju nove ideje o rodnim ulogama – dio feminističkih teorija njihove spisateljice.
U radu se razmatraju i ideje koje su dovele u pitanje ustaljeno shvaćanje novog statusa spisateljica te teme intime u modernoj književnosti 20. stoljeća. Pomak prema intimi mogli bismo pratiti u književnom stvaralaštvu obiju južnoslavenskih književnica. Nije to bio samo problem književnoga stila i traženja novih pripovjednih rješenja, nego, prije svega, potraga za novom ženom i njezin put do slobode u pripovijesti. U književnosti se željelo izraziti novu žensku osobnost s pravom na složeni unutarnji svijet s mnogo emocija: pravo na ljubav shvaćeno je kao prostor za novu slobodu.

Ključne riječi

intima u književnosti, romantična ljubav u književnosti, književno djelo Zofke Kveder, književno djelo Julke Chlapec-Đorđević, južnoslavenske književnice u Pragu (Sažetak)

Hrčak ID:

316264

URI

https://hrcak.srce.hr/316264

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 50 *