Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/https://doi.org/10.17234/RadoviZHP.55.16

Tijelo žene između potrošačke kulture i tradicionalnih uloga: redefiniranje rodnih obrazaca kroz ženski tisak između dva svjetska rata u Hrvatskoj (Sažetak)

Mirjam Vida Blagojević


Puni tekst: engleski pdf 3.323 Kb

str. 223-244

preuzimanja: 33

citiraj


Sažetak

Prvi svjetski rat kao posljedicu je iznjedrio redefiniranje rodnih uloga i obrazaca te porast popularnosti ženskog tiska. U međuratnom razdoblju upravo je ženski tisak služio kao mjesto prikazivanja različitih aspekata ženskog tijela, čime ga je neizbježno komodificirao i komercijalizirao. Analizirani tekstualni i vizualni materijal u Ženskom listu, Svijetu i Našoj ženi otkriva sučeljavanje moderne, potrošačke predodžbe ženskog tijela s njegovim patrijarhalnim prikazom, koji prvenstveno naglašava njegovu majčinsku ulogu. Iako je ženski tisak razbijao predrasude o ženskoj seksualnosti i ulozi ženskog tijela tako što je tijelo stavljao u središte pažnje i promicao novu ženstvenost, također je ženama nametao povratak tradicionalnim ulogama unutar patrijarhalnih koncepcija i populacijske politike, ističući biološku odgovornost žene-majke u očuvanju nacije i odgoju novih naraštaja. Cilj je rada istražiti kako su mediji, tradicija, modernost, ekonomski napredak i javna medicina utjecali na oblikovanje, redefiniranje i kontrolu ženskog tijela unutar potrošačkog društva. Kao najistaknutiji medij tog vremena, sa značajnim brojem sljedbenika, ženski je tisak predstavljao važnu stavku u međuodnosu ženskog tijela, njegove emancipacije i muških autoriteta koji određuju njegovu sudbinu.

Ključne riječi

žensko tijelo, ženski tisak, međuratno razdoblje, potrošačka kultura, modernost, redefiniranje rodnih uloga, patrijarhalno društvo, javna medicina

Hrčak ID:

316268

URI

https://hrcak.srce.hr/316268

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 127 *