Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.3935/ljsr.v30i2.584

Uloga supervizije u obrazovanju studenata socijalnog rada

Filip Lažeta orcid id orcid.org/0009-0005-6623-7400 ; Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek –„JA kao i TI“
Kristina Urbanc ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 310 Kb

str. 49-74

preuzimanja: 21

citiraj


Sažetak

U ovom radu prikazani su neki ključni organizacijski aspekti provođenja terenske prakse studenata socijalnog rada na šest studija socijalnog rada u RH i regiji, u svijetlu rezultata aktualnih istraživanja i ključnih spoznaja o iskustvenom učenju te zahtjeva koje postavljaju Globalni standardi za obrazovanje socijalnih radnika. Svrha rada je produbiti spoznaje o zastupljenosti i ulozi supervizijske podrške studentima tijekom iskustvenog učenja na terenskoj prakse, ali i dati uvid u kontekst u kojem se odvija terenska praksa na pojedinom studiju.
Socijalni rad kao profesija pred stručnjake postavlja velike zahtjeve i mnoga pitanja o tome kako i zašto postupiti u radu na slučaju, koje su vrijednosti i standardi vezani uz neku specifičnu situaciju i odluku, koliko smo svjesni vlastitih slijepih točaka pri tome te kako odgovoriti na norme i pravila pojedine uloge, pozicije, organizacije i šireg okruženja, profesionalnog i društvenog. Odgovore na ova i mnoga druga pitanja koja proizlaze iz neposredne prakse socijalni radnici mogu pronaći na superviziji. Supervizija je, kao specifičan način pružanja profesionalne podrške, usmjerena na pronalaženje odgovora na ovakva pitanja kroz promišljanja vlastitih postupaka, promicanje profesionalnosti i u konačnici, očuvanje kvalitete usluga prema krajnjem korisniku.
Supervizija se, naime, pokazala ne samo kao učinkovit način praćenja i pružanja podrške studentima tijekom prakse, već i kao veoma primjeren način usvajanja novih znanja i vještina. Također, po svojoj teorijskoj i etičkoj suštini, a i pod vidom specifičnosti učenja u odrasloj dobi, supervizija predstavlja dobro mjesto za refleksiju i poticaj razvoja profesionalnog identiteta budućih socijalnih radnika. To su ujedno i procesi koji se intenzivno odvijaju tijekom studija te će u ovom radu biti fokus na superviziji studenata socijalnog rada kao pristupu i alatu važnom za suočavanje s novim izazovima učenja i rada.

Ključne riječi

supervizija; terenska praksa; iskustveno učenje; studenti socijalnog rada.

Hrčak ID:

316615

URI

https://hrcak.srce.hr/316615

Datum izdavanja:

31.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 67 *