Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Plaće i materijalna prava knjižničara u narodnim knjižnicama

Marija Kretić Nađ orcid id orcid.org/0000-0002-1228-9898 ; Gradska knjižnica Beli Manastir *
Danica Bukna orcid id orcid.org/0009-0009-2114-9211 ; Gradska knjižnica Beli Manastir
Renata Benić orcid id orcid.org/0009-0001-7136-1204 ; Gradska knjižnica Beli Manastir

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: hrvatski pdf 376 Kb

str. 9-28

preuzimanja: 18

citiraj


Sažetak

Cilj. Ovaj rad trebao bi biti poticaj sveobuhvatnom analitičkom istraživanju plaća i materijalnih prava knjižničara u narodnim knjižnicama. Cilj je članka potaknuti stručnu javnu raspravu o vrijednosti rada knjižničara, kao i ukazati na problematiku s kojom se susreću knjižničari u manjim sredinama. Rad se potencijalno obraća široj javnosti te se u naslovu koristi termin knjižničar kao oznaka za zaposlenike koji rade na prikupljanju, pohrani, čuvanju, obradi i korištenju informacija i knjižnične građe, neovisno o stupnju stručnog napredovanja.
Pristup. Rad se referira, kako na Ustav Republike Hrvatske, tako i na radno zakonodavstvo, zakonske i podzakonske akte koji uređuju poslovanje knjižnica, obrazovanje i stručno usavršavanje knjižničara. Izravan povod pisanju rada bila je najava novog Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama promovirana pod sloganom „Za isti posao ista plaća!“.
Rezultati. U članku se navode primjeri plaća i ostalih materijalnih prava knjižničara nekoliko narodnih knjižnica koje imaju javno dostupne dokumente. Primjeri su ilustrativne prirode i njihovo navođenje treba shvatiti kao poticaj ozbiljnoj studiji koja će valorizirati cijenu rada i prava knjižničara narodnih knjižnica.
Ograničenja. Rad je poticaj na sveobuhvatnu analizu plaća i materijalnih prava knjižničara u narodnim knjižnicama, a kako je članak pisan u kolovozu 2023. godine i u njemu su korišteni u tom trenutku dostupni javni podaci, zakoni i uredbe, odstupanja su moguća ukoliko promatrane knjižnice nemaju objavljene anekse kolektivnih ugovora ili izmjene pravilnika u kojima se uređuju plaće i materijalna prava radnika.
Praktična primjena. Rad treba promatrati kao temeljni doprinos sustavnom promišljanju i vrednovanju vrijednosti rada knjižničara u narodnim knjižnicama, kao i promišljanju o jednakosti plaća i materijalnih prava sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu stjecanja stručnih zvanja u knjižničarskoj struci.
Originalnost/vrijednost. O jednakosti plaća i materijalnih prava knjižničara u narodnim knjižnicama nema sustavnih analiza te su knjižničari narodnih knjižnica kojima su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave različito plaćeni za načelno isti rad i ostvaruju različita materijalna prava u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

materijalna prava, narodne knjižnice, plaće, prava radnika

Hrčak ID:

316710

URI

https://hrcak.srce.hr/316710

Datum izdavanja:

9.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 53 *