Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

LGBTIQ građa u narodnim knjižnicama Osječko-Baranjske županije

Sanjica Faletar orcid id orcid.org/0000-0001-7387-6458 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Filozofski fakultet u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 554 Kb

verzije

str. 89-114

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Cilj. U radu se predstavljaju rezultati istraživanja čiji je cilj bio vrednovati zbirke narodnih knjižni ca u Osječko-baranjskoj županiji s obzirom na zastupljenost LGBTIQ građe.
Metodologija. Istraživanje je provedeno metodom usporedbe. Uspoređujući zapise u katalozima u svih deset narodnih knjižnica u Osječko-baranjskoj županiji s popisom od 86 naslova na unaprijed priređenom popisu preporučenih LGBTIQ naslova, autori su istražili koliko je LGBTIQ građa zastupljena u fondovima istraživanih knjižnica.
Rezultati. Rezultati istraživanja pokazuju da nijedna ispitana knjižnica ne posjeduje sve naslove, no dvije knjižnice imaju više od polovice naslova s popisa. Iako postoje manja odstupanja, uočena je određena tendencija rasta zastupljenosti istraživanih naslova s obzirom na veličinu knjižnice odnosno veličinu zajednice kojoj služi. Najveći prosječni broj primjeraka istraživanih naslova posjeduje najveća, županijska matična, knjižnica.
Praktična primjena. Rezultati ukazuju na slabe i jake strane u fondovima istraživanih knjižnica te knjižničarima mogu poslužiti kao poticaj i oslonac u donošenju budućih odluka o nabavi LGBTIQ građe.
Društveni značaj. Budući da je LGBTIQ populacija u hrvatskom društvu i dalje dijelom diskriminirana i nedovoljno zastupljena među knjižničnim korisnicima, narodne bi knjižnice kroz svoje inkluzivne zbirke mogle pridonijeti pozitivnijoj percepciji LGBTIQ populacije među lokalnim stanovništvom općenito te postati mjesto na kojem LGBTIQ populacija dolazi do informacija potrebnih u svakodnevnom životu.
Originalnost/vrijednost. Ovo je prvo istraživanje koje analizira zastupljenost LGBTIQ građe u narodnim knjižnicama u Osječko-baranjskoj županiji.

Ključne riječi

LGBTIQ građa, metoda usporedbe, narodne knjižnice, Osječkobaranjska županija, uključivi knjižnični fond, vrednovanje knjižničnog fonda

Hrčak ID:

316715

URI

https://hrcak.srce.hr/316715

Datum izdavanja:

9.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *