Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Bibliografija književnoumjetničkih tekstova objavljenih u novinama Virovitičan između 1899. i 1825 godine

Josip Strija orcid id orcid.org/0000-0002-4230-1130 ; Gimnazija Petra Preradovića Virovitica


Puni tekst: hrvatski pdf 342 Kb

str. 163-178

preuzimanja: 11

citiraj


Sažetak

Cilj. Ovaj stručni članak prikazuje način i ciljeve izgradnje bibliografije književnih i umjetničkih tekstova starih virovitičkih novina Virovitičan.
Pristup/Metodologija/Dizajn. Istraživanje koristi kombinirani pristup koji obuhvaća književno-povijesni i teorijski pregled objavljenih tekstova te stvaranje bibliografije koja sadrži 951 bibliografsku jedinicu. Bibliografija obuhvaća književna i umjetnička djela u lokalnim novinama, pružajući uvid u čitateljske navike i kulturni identitet zajednice.
Rezultati. Članak opisuje pravila koja su se slijedila prilikom izrade bibliografije, metodologiju korištenu u istraživanju, sadržaj bibliografije i njezinu važnost za širu zajednicu Virovitice. Ističe se značaj ovakvog pristupa s obzirom na nedostatak sličnih istraživanja o Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji.
Ograničenja. Iako istraživanje pridonosi razumijevanju lokalne književne i kulturne povijesti, ograničeno je na novine Virovitičan i na digitalizirane brojeve novina. Daljnja istraživanja mogla bi proširiti slične analize na različite regionalne kontekste.
Praktična primjena. Rezultati članka nude korisne uvide stručnjacima, povjesničarima i svima ostalima zainteresiranima za kulturnu i književnu baštinu Virovitice. Bibliografija služi kao praktičan resurs za buduće istraživače koji proučavaju povezanost lokalnih novina i književne kulture.
Društveni značaj. Istraživanje pridonosi očuvanju i promicanju lokalne kulturne baštine, potičući osjećaj zajedničkog identiteta. Naglašava ulogu lokalnih novina u oblikovanju kulturnih narativa te pruža temelj za daljnje rasprave o odnosu između medija i identiteta.
Originalnost/vrijednost. Ovaj članak predstavlja inovativan poduhvat za prostor Virovitice i Virovitičko-podravske županije, pružajući prvo sveobuhvatno istraživanje književnog i umjetničkog sadržaja novina Virovitičan. Bibliografija, s gotovo tisuću unosa, predstavlja jedinstveni i vrijedan resurs za stručnjake koji istražuju kulturnu povijest Virovitice.

Ključne riječi

bibliografija, književnoumjetnički tekstovi, novine, Virovitičan, 19. stoljeće, 20. stoljeće

Hrčak ID:

316719

URI

https://hrcak.srce.hr/316719

Datum izdavanja:

9.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 42 *