Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.30754/vbh.67.1.1155

Hrvatsko nakladništvo 90-ih godina 20. stoljeća

Ines Hocenski orcid id orcid.org/0000-0001-6271-2853 ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku
Zoran Velagić ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 494 Kb

str. 65-89

preuzimanja: 16

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada istražiti i predstaviti temeljna obilježja hrvatskog nakladništva tijekom 1990-ih godina s posebnim osvrtom na ondašnje državno-političke promjene i ekonomske izazove te ih usporediti s trendovima na razvijenim svjetskim nakladničkim tržištima.
Metodologija. U radu je analizirana dostupna relevantna literatura, dostupna izvorna građa te su provedeni intervjui s nakladnicima i knjižarima aktivnima u to doba. Izvorna građa obuhvaća dokumentaciju Državnog zavoda za statistiku i Izvješća o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije pri Državnom uredu za reviziju.
Rezultati. Usporedba hrvatskog s razvijenim inozemnim nakladničkim tržištima u navedenom razdoblju ukazuje na goleme razlike. Hrvatski nakladnici u to doba prolaze kroz izazove pretvorbe i privatizacije, a globalni nakladnički izazovi 1990-ih, poput digitalizacije poslovanja, padaju u drugi plan. Prema mišljenjima intervjuiranih nakladnika i knjižara, neriješeni problemi iz tog razdoblja (pr. urušavanje knjižarske mreže) uvelike utječu i na današnje nakladničko tržište. Analiza dokumenata i provedenih intervjua usto je ukazala na smanjenje opsega nakladničke djelatnosti i istaknula druge probleme promatranog razdoblja (pr. uvođenje PDV-a na knjigu, pad kupovne moći i sl.).
Ograničenja. Ograničenja proizlaze iz mogućnosti analize izvornih materijala, koji daju tek okvirnu sliku o stanju u ondašnjem hrvatskom nakladništvu.
Vrijednost. Problematika stvaranja hrvatskog nakladništva i knjižarstva slabo je istražena, stoga je rad u mnogim aspektima inovativan nudeći spoznaje koje mogu potaknuti daljnje istraživanje tog problema.

Ključne riječi

nakladništvo; nakladničko tržište; privatizacija; pretvorba; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

316825

URI

https://hrcak.srce.hr/316825

Datum izdavanja:

28.4.2024.

Posjeta: 33 *