Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.67.1.1141

Izložbe u knjižnici: Izložbena djelatnost Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar (2020. – 2023.)

Slaven Pejić ; Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 385 Kb

verzije

str. 203-221

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj ovoga rada jest potaknuti raspravu oko problematike knjižnične izložbene djelatnosti te ukazati na brojne izazove postavljanja izložbi u knjižnici. Namjera je primjerom iz prakse u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar olakšati proces organizacije, provedbe, katalogizacije i vrednovanja izložbene djelatnosti u drugim knjižnicama.
Pristup/metodologija. Rad se temelji na istraživanju relevantne literature koja se odnosi na knjižničnu izložbenu djelatnost te pregledu praktične provedbe izložbene djelatnosti od strane zaposlenika Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar od 2020. do 2023. godine temeljeno na službenim izvješćima.
Rezultati. Rad donosi sažetu teorijsku podlogu o temi izložbi u knjižnicama i organizaciji izložbene djelatnosti. Isto tako, informativno opisuje proces izrade izložbe, od idejnog osmišljavanja, organizacije izložbenog prostora, prikupljanja izložbenog materijala, pa do postavljanja, pohrane i katalogizacije izložbi. Kroz prikaz primjera iz prakse knjižničarima su ponuđene potrebne informacije za što uspješniju provedbu izložbi u vlastitoj ustanovi.
Originalnost/vrijednost. Prepoznata je potreba publiciranja stručne literature koja se odnosi na knjižničnu izložbenu djelatnost i njezinu praktičnu primjenu.

Ključne riječi

knjižnična izložbena djelatnost; Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar; očuvanje knjižničnih izložbi; virtualne izložbe; vrednovanje izložbi

Hrčak ID:

316830

URI

https://hrcak.srce.hr/316830

Datum izdavanja:

28.4.2024.

Posjeta: 0 *