Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/https://doi.org/10.52444/nr.5.1.4

Važnost pravilne prehrane za očuvanje zdravlja zdravstvenih djelatnika

Domagoj Turkalj orcid id orcid.org/0009-0001-8351-7827 ; KBC Sestre milosrdnice


Puni tekst: hrvatski pdf 532 Kb

verzije

str. 39-56

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobrog zdravlja djece i odraslih osoba te čini osnovu pravilnog življenja. Upravo loše prehrambene i životne navike zajedno s poremećajima cirkadijanog ritma prouzrokovanim smjenskim radom zdravstvenih djelatnika mogu stvoriti metaboličko okruženje koje utječe na razvoj i napredovanje kroničnih bolesti. Pravilna prehrana je ona koja osigurava nesmetano funkcioniranje organizma i podržava generalno zdravlje. Pravilna prehrana podrazumijeva uravnotežen unos različitih hranjivih tvari, kao što su proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali. Važno je jesti raznovrsnu hranu kako bi se osiguralo da tijelo dobiva sve što mu je potrebno. Svakodnevnim izborom onoga što ćemo pojesti možemo koristiti ili naškoditi svojem zdravlju u manjoj ili većoj mjeri. Povoljan unos makronutrijenata razlikovat će se u ovisnosti o dobi, spolu, razini tjelesne aktivnosti i zdravstvenom stanju. Kada govorimo o općoj zdravoj populaciji, uravnotežena će prehrana trebati osigurati adekvatan kalorijski unos uz omjere makronutrijenata koji trebaju u cjelodnevnom jelovniku osigurati određen postotak kalorija.

Ključne riječi

pravilna prehrana; hranjive tvari; makronutrijenti; kalorijski unos

Hrčak ID:

317333

URI

https://hrcak.srce.hr/317333

Datum izdavanja:

23.5.2024.

Posjeta: 0 *