Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.31784/zvr.12.1.2

Povezanost upravljanja znanjem i liderstva s razvojem hrvatskih poduzeća

Davor Perkov ; Sveučilište Libertas, Zagreb, Hrvatska
Vlasta Roška ; Sveučilište Libertas, Zagreb, Hrvatska
Monika Sović ; Sveučilište Libertas, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 851 Kb

verzije

str. 201-222

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Zbog hiperdinamične okoline koju karakteriziraju nove tehnologije, promjene u preferencijama potrošača i intenzivna konkurencija, organizacijsko znanje postalo je iznimno važan resurs, a inovativnost i sustavno upravljanje znanjem prerasli su u preduvjete za opstanak i razvoj poduzeća.
Upravljanje znanjem shvaća se kao sustavnu uporabu intelektualnog kapitala poduzeća radi postizanja sinergijskih učinaka. Uz to, organizacijska izvedba i perspektiva poduzeća značajno ovise o stilu i osobnosti lidera, odnosno o kompatibilnosti načina ponašanja vođe s potrebama zaposlenika i
poduzeća. Odluka vodstva da se u poduzeću stvaraju, primjenjuju i razmjenjuju stečene kompetencije temeljni je preduvjet za izgradnju učeće organizacije. Taj koncept podrazumijeva neprekidno učenje, usavršavanje, prilagodbu i uvođenje promjena. Cilj rada je utvrditi postoji li korelacija upravljanja znanjem i stila liderstva s razvojem malih, srednjih i velikih hrvatskih poduzeća. U 120 poduzeća obuhvaćenih empirijskim istraživanjem prevladavaju transformacijski i transakcijski stilovi liderstva koji su posebice poticajni za učenje i razvoj. Rezultati dokazuju pozitivnu povezanost stila liderstva i upravljanja znanjem s razvojem poduzeća pod čime se podrazumijeva proces usmjeren na rast obujma poslovanja i poboljšanje uspješnosti poduzeća. Ovaj rad pridonosi boljem shvaćanju veze između liderskog stila i razvoja, odnosno važnosti uloge lidera u istraživačkom i dvosmjernom učenju.

Ključne riječi

organizacijska izvedba; razvoj poduzeća; stil liderstva; učeća organizacija; upravljanje znanjem

Hrčak ID:

317624

URI

https://hrcak.srce.hr/317624

Datum izdavanja:

18.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *