Izvorni znanstveni članak
Preliminarne pretpostavke za kružnu ekonomiju u praksi
Jasmina Ranilović
; Podravka d.d., Koprivnica, Hrvatska
Tanja Cvetković
; Podravka d.d., Koprivnica, Hrvatska
Stela Jokić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Hrvatska
Sažetak
Kružna ekonomija je prilika da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent. U EU se baca ili odbacuje oko 20% sve proizvedene hrane, čija vrijednost se kreće oko 143 milijarde eura. Primjena kružne ekonomije zahtijeva dobru analizu pretpostavki za recikliranje, ponovnu upotrebu ili obnovu duž lanca opskrbe, u cilju smanjenja otpada. Početna analiza u industrijskoj preradi hrane najčešće počinje provedbom istraživačko razvojnih aktivnosti (TRL 2-4), radi dokaza mogućnosti iskorištenja otpada ili nusproizvoda za novu ili alternativnu primjenu, što vremenski može trajati od 1-5 godina (faza “sirovog” prototipa). Ukoliko su rezultati pozitivni, slijede faze eksperimentalnog razvoja (TRL 5-8) kojom se definira završni prototip i komercijalizacija (TRL-9). Te aktivnosti mogu potrajati narednih 3-10 godina. U radu su prikazani rezultati istraživačko-razvojne faze na konkretnom primjeru iz industrijske prerade prehrambenih proizvoda.
Ključne riječi
nusproizvodi voća i povrća, kružna ekonomija, senzorska kvaliteta, potrošač
Hrčak ID:
317681
URI
Datum izdavanja:
3.6.2024.
Posjeta: 281 *