Izvorni znanstveni članak
Potencijal bilsko-infracrvene spektroskopije za praćenje procesa kompostiranja pokožice grožđa
Tea Sokač Cvetnić
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Korina Krog
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tamara Jurina
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Maja Benković
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Davor Velinger
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Jasenka Gajdoš Kljusurić
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ivana Radojčić Redovniković
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ana Jurinjak Tušek
; Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
S obzirom na velike količine organskog otpada koje nastaju na globalnoj razini, javlja se potreba za razvojem procesa koji će nam omogućiti zbrinjavanje otpada te smanjenje količine otpada odloženog na odlagalištima. Jedan takav proces je kompostiranje. To je aeroban proces razgradnje organskih tvari do vode i ugljikovog dioksida te komposta. Prilikom provedbe procesa važno je praćenje najvažnijih varijabli poput udjela vlage, organske tvari, C/N omjera, pH vrijednosti i drugih. Bliska- infracrvena (engl. Near-Infrared, NIR) spektroskopija je nova, brza metoda koja omogućuje praćenje procesa kompostiranja. U ovom radu, provedena su 2 eksperimenta kompostiranja pokožice grožđa: svježa pokožica grožđa te pokožica iz koje su ekstrahirani polifenolni spojevi. Oba procesa praćena su putem fizikalno-kemijskih varijabli tijekom 30 dana te su snimani NIR spektri uzoraka komposta i ekstrakata komposta. Na temelju snimanih spektara, razvijeni su modeli umjetnih neuronskih mreža za predviđanje fizikalno-kemijskih karakteristika komposta tijekom procesa kompostiranja. Dobiveni rezultati upućuju na značajan potencijal primjene bliskeinfracrvene spektroskopije za analizu procesa kompostiranja.
Ključne riječi
kompostiranje, bliska-infracrvena spektroskopija, pokožica grožđa
Hrčak ID:
317704
URI
Datum izdavanja:
3.6.2024.
Posjeta: 283 *