Poljoprivreda, Vol. 30 No. 1, 2024.
Pregledni rad
https://doi.org/10.18047/poljo.30.1.6
Kemijska kontrola gljivičnih bolesti maslina: mogućnosti i rizici
Elena Petrović
orcid.org/0009-0003-7074-6799
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, 52440, Poreč,
Karolina Vrandečić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Jasenka Ćosić
orcid.org/0000-0002-8839-1813
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Sara Godena
orcid.org/0000-0003-1937-4611
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, 52440, Poreč,
Sažetak
Povećanje proizvodnje maslina zahtijeva intenzivniju primjenu sredstava za zaštitu bilja. Unatoč napretku alternativnih metoda kontrole bolesti, kemijski fungicidi su i dalje ključni zbog svoje ekonomske isplativosti i učinkovitosti. Trenutačno, Fitosanitarni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede navodi 17 registriranih fungicida posebno odobrenih za suzbijanje patogenih gljiva na maslini u Hrvatskoj. Najčešće se koriste fungicidi na bazi bakra i sumpora, kao i formulacije na bazi tebukonazola, prokloraza i trifloksistrobina. Ipak, kemijski spojevi prisutni u fungicidima često mogu imati negativan utjecaj na okoliš. Nepravilna primjena fungicida može rezultirati nepoželjnim učincima u prehrambenome lancu, dovodeći do nakupljanja ostataka sredstava za zaštitu bilja i predstavljajući time rizik za zdravlje ljudi i životinja. Stoga je zaštita bilja u poljoprivredi adekvatno regulirana brojnim zakonima. Ovo istraživanje analizira specifične kemijske fungicide i tvari za kontrolu gljivičnih bolesti maslina u Hrvatskoj te raspravlja o potencijalnim opasnostima vezanima uz njihovu upotrebu.
Ključne riječi
fungicid; krezoksim-metil; Olea europaea L.; tebukonazol; trifloksistrobin
Hrčak ID:
318026
URI
Datum izdavanja:
20.6.2024.
Posjeta: 676 *