Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.30.1.8

Senzorska svojstva jaja obogaćenih ribljim i lanenim uljem

Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Gordana Kralik ; Nutricin j.d.o.o. Darda, Braće Radića 6, 31326 Darda, Hrvatska
Ana Radanović ; Znanstveni centar izvrsnosti za personalizirano zdravlje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Svetog. Trojstva 3, 31000, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 1.256 Kb

str. 60-66

preuzimanja: 152

citiraj


Sažetak

Ovo istraživanje proučava utjecaj ribljega i lanenog ulja dodanog u hranu kokoši nesilica na senzorske karakteristike konzumnih jaja. Pokus je proveden na 480 kokoši nesilica TETRA SL hibrida, koje su bile podijeljene u tri skupine (K: 5 % sojina ulja, P1: 1,5 % ribljega ulja i 3,5 % lanenoga ulja, P2: 2 % ribljega ulja i 3 % lanenoga ulja). Senzorska analiza jaja obuhvaćala je procjenu boje, mirisa, okusa i teksture jaja, a proveo ju je panel kušača (n=52) koji je koristio triangl i hedonistički test. Panel je utvrdio da postoji značajna razlika (P<0,05) u okusu jaja između parova tretmana K : P1 i K : P2, ali nema značajne razlike između para tretmana P1 : P2. Najčešće uočena razlika između parova tretmana odnosila se na okus, zatim na boju i miris, no razlika u teksturi jaja između parova nije bila toliko izražena. Povećana količina ribljega ulja u hrani za kokoši povećala je osjetilnu percepciju mirisa jaja, a smanjila osjetilnu percepciju okusa. Dopadljivost okusa jaja značajno se razlikovala između tretmana (P<0,05). Što se tiče senzorskih svojstava dopadljivosti boje i mirisa jaja, nisu utvrđene značajne razlike (P>0,05) između tretmana.

Ključne riječi

jaja; senzorska svojstva; riblje ulje; laneno ulje

Hrčak ID:

318030

URI

https://hrcak.srce.hr/318030

Datum izdavanja:

20.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 497 *