Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.30.1.10

Utjecaj komercijalnih inokulanata na kemijski sastav i fermentaciju silaže od lucerne

Darko Uher orcid id orcid.org/0009-0007-1715-8604 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska.


Puni tekst: hrvatski pdf 198 Kb

verzije

str. 75-80

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Krmne mahunarke teško se siliraju, pa je potrebno primijeniti starter-kulturu od odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline koji podupiru proces siliranja i sprječavaju nepoželjne bakterijske maslačne fermentacije te time doprinose očuvanju i poboljšanju kvalitete silaže. Cilj istraživanja bio je procijeniti učinke komercijalnih inokulanata na kemijski sastav i fermentaciju silaže lucerne kultivara OS99. Masa lucerne podijeljena je u šest jednakih dijelova (kontrola – silaža bez inokulanta) i silaža tretirana komercijalnim inokulantima (PIO1 – Pioneer 11H50, PIO2 – Pioneer 11AFT, SIL – Silko, BON – Bonsilage alfa i SAL – Sil–All4 × 4), sve silirano u mikrosilosima. Nakon 90 dana od siliranja, silaže su analizirane s obzirom na kemijski sastav te fermentacijske parametre. Udio suhe tvari i sirovih proteina bio je veći, a udio mliječne i octene kiseline bio je značajno (p<0,05) veći u silaži tretiranoj inokulantima PIO1, PIO2, SIL, BON i SAL u odnosu na kontrolu. Silaža lucerne tretirana inokulantima PIO1, PIO2, SIL, BON i SAL imala je niži udio kiselih i neutralnih deterdžentskih vlakana, niži pH te značajno (p <0,05) niži udio maslačne kiseline, alkohola i NH3–N u usporedbi s kontrolom. Rezultati istraživanja pokazali su da komercijalni inokulanti PIO1, PIO2, SIL, BON i SAL povećavaju kvalitetu silaže lucerne kultivara OS99 u odnosu na kontrolu.

Ključne riječi

lucerna; silaža; komercijalni inokulanti; kemijski sastav; fermentacijski parametri

Hrčak ID:

318036

URI

https://hrcak.srce.hr/318036

Datum izdavanja:

20.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *