Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.31299/ksi.32.1.4

Stresori i teškoće u radu udomiteljica za djecu - pogled iz udomiteljske perspektive

Anita Barišić orcid id orcid.org/0000-0001-5245-8265 ; Social Work Study, Faculty of Law in Osijek, University of Osijek *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 392 Kb

page 65-87

downloads: 5

cite


Abstract

Cilj rada je dobiti uvid u prisutne stresore kod udomiteljica za djecu te teškoće koje udomiteljice doživljavaju pri obavljanju udomiteljstva.
U radu se prikazuje dio rezultata kvalitativnog predistraživanja provedenog u sklopu istraživanja pod nazivom ”Odrednice profesionalnog stresa, sagorijevanja i mentalnog zdravlja udomiteljica za djecu” u kojem je sudjelovalo 16 udomiteljica za djecu s područja Osječko-baranjske županije, a koje je provedeno u svibnju 2022. godine. Ovo je prvo istraživanje u Hrvatskoj u kojemu su udomiteljice izravno upitane o izvorima stresa - stresorima, a rezultati su pokazali podudaranje s ranijim istraživanjima koji posredno dotiču teme stresora kod udomitelja u Hrvatskoj i svijetu, osobito u odnosu na stresore povezane s obilježjima udomljenog djeteta (kada udomljeno dijete pokazuje internalizirane i eksternalizirane probleme u ponašanju).
U objašnjenju i samom prikazu rezultata slijeđen je teorijski okvir transakcijskog modela stresa i podjela profesionalnih izvora stresa na obilježja koja su povezana s osobama i prirodom izvanjskih događaja. Prisutni izvori stresa kod udomiteljica za djecu su povezani s obilježjima osoba (udomiteljica i udomljenog djeteta), kao i s prirodom izvanjskih događaja (koji se dijele na izvore stresa povezane uz organizaciju rada, radne uvjete i socijalne odnose).

Keywords

izvori stresa; transakcijski model stresa; udomiteljstvo; djeca u alternativnoj skrbi; strategije suočavanja sa stresom

Hrčak ID:

318575

URI

https://hrcak.srce.hr/318575

Publication date:

28.6.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 23 *