Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/crdj-2024-0006
Međimursko vino – od Rima do Decantera
Janko Kašlan
orcid.org/0009-0004-6217-5882
; Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Sažetak
Rad 'Međimursko vino – od Rima do dekantera' daje sustavan pregled iznimne tradicije proizvodnje vina u Međimurju. Kao jedna od najvažnijih gospodarskih grana za Međimurce, ali i mnogobrojne gospodare i vladare kraja između Mure i Drave, svoje korijene vuče iz doba Rimskog Carstva da bi se u modernom dobu, u drugoj pol. 20. i početkom 21. st. u potpunosti realizirala te predstavila svijetu. Cilj je rada kroz oslonac na brojna vrela prikazati razvoj i brojne promjene u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina kroz dugu povijest, ali i ispričati priču o povezanosti velikog dijela međimurskog stanovništva s ovom gospodarskom granom. Velike zasluge u stvaranju međimurskih vina je zasigurno podobno tlo i klima u kombinaciji s novima sortama, tehnikama, ali i udruživanje vinara te izniman skok u kvaliteti i promociji čime je stvorena postojanost vina što je dovelo do sjajnih rezultata prepoznatih na nacionalnom i svjetskom nivou.
Ključne riječi
vinarstvo; vinogradarstvo; vinska cesta; Urbanovo; pušipel: Decanter
Hrčak ID:
320701
URI
Datum izdavanja:
30.9.2024.
Posjeta: 454 *