Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.47960/2712-1844.2024.10.145

Arhitektura franjevačkog samostana i župne crkve Svetog Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci

Miroslav Malinović orcid id orcid.org/0000-0003-3816-6586 ; Faculty of Architecture, Civil Engineering and Geodesy, University of Banja Luka


Full text: english pdf 9.635 Kb

page 145-171

downloads: 0

cite


Abstract

Rad se bavi istraživanjem arhitektonske baštine franjevačkog samostana i crkve svetog Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, Bosna i Hercegovina. Glavni cilj je pružiti sveobuhvatne uvide u arhitektonske aspekte, uključujući povijesni kontekst i trenutno stanje ovog kulturno i povijesno značajnog mjesta. Važno je napomenuti da je ovo mjesto odigralo ključnu ulogu ne samo u lokalnoj zajednici, nego i u širem kulturnom pejzažu Bosne i Hercegovine – dijeleći kraljevsku rezidenciju s obližnjim Bobovcem i bivajući jedan od samo tri franjevačka samostana koji su preživjeli Veliki turski rat (1683.-1699.).
Kroz stoljeća, arhitektonske slojeve ovog mjesta su prošli brojni prepravci i rušenja, pri čemu se najranije dokumentirane promjene datiraju u ranom XIV. stoljeću. Trenutačno, kompleks predstavlja jedan od najvećih unutar franjevačke provincije Bosna Srebrena, i uključuju samostansku zgradu koja je prvotno dovršena 1892. godine pod arhitektonskim vodstvom Johanna Holza, te župnu crkvu dovršenu 1908. godine, koju je projektirao arhitekt Josip Vancaš. Ovo istraživanje temelji se na višeslojnom pristupu istraživanju koji obuhvaća iscrpnu analizu arhivskih zapisa samostana, temeljitu analizu relevantne literature u objavljenim izvorima te terenska istraživanja.
Rezultati otkrivaju bogatstvo povijesnih spoznaja, pružajući sveobuhvatno razumijevanje evolucije mjesta i njegove trajne arhitektonske važnosti. Osim toga, ovo istraživanje ističe izazove s kojima se suočavaju napori za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, posebno u kontekstu mjesta s takvim višeslojnim povijesnim i arhitektonskim slojevima. Ovo znanstveno istraživanje doprinosi širem korpusu znanja o povijesnim i arhitektonskim studijima, istovremeno ističući hitnu potrebu za kontinuiranim i budnim mjerama kako bi se sačuvala ova neprocjenjiva kulturna i arhitektonska baština za buduće generacije.

Keywords

Kraljeva Sutjeska; franjevci; arhitektura; Bosna Srebrena; Josip Vancaš

Hrčak ID:

320760

URI

https://hrcak.srce.hr/320760

Publication date:

1.10.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *