Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Površinski magnetski eksperimenti na germaniju kod niskih temperatura

D. Čajkovski ; University of Sarajevo, Sarajevo
T. Čajkovski ; University of Sarajevo, Sarajevo


Puni tekst: engleski pdf 3.109 Kb

str. 57-64

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Rad opisuje i daje rezultate kombiniranih mjerenja promjena električne vodljivosti i Hallovog koeficijenta na visokoomskim primjercima germanija p-i n-tipa koja su vršena radi proučavanja procesa površinskog raspršenja nosilaca električnih naboja kod niskih temperatura. Promjene električne vodljivosti i Hallovog koeficijenta ostvarivane su primjenom efekta polja.
Rezultati mjerenja upoređuju se s vrijednostima izračunatim na osnovu Petritzove teorije površinskih galvanomagnetskih koeficijenata. Određivanje teorijskih vrijednosti je izvršeno primjenom relacija za tri vrste nosilaca električnih naboja. Za pokretljivosti površinskih viškova nosilaca najprije su uzete vrijednosti unutrašnjih pokretljivosti, a zatim površinske pokretljivosti koje daje teorija potpuno difuznog površinskog raspršenja.
I kod p-tipa i kod n-tipa germanija utvrđeno je da za glavne nosioce postoji dobro podudaranje rezultata mjerenja i teorijskih vrijednosti i to onda, kad su ove posljednje određene uzimajući u obzir smanjenje površinske pokretljivosti koje uzrokuje difuzno raspršenje.
Za sporedne nosioce rezultati mjerenja se nisu slagali s teorijskim vrijednostima kod oba tipa germanija. Ukazuje se na moguće uzroke toga neslaganja i razmatraju se mogućnosti za dodatne eksperimente koji bi dali bolji uvid u mehanizam površinskog raspršenja sporednih nosilaca u germaniju.

Ključne riječi

germanij; električna vodljivost; Hallov koeficijent

Hrčak ID:

321473

URI

https://hrcak.srce.hr/321473

Datum izdavanja:

1.3.1971.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *