Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.17794/rgn.2024.4.5

ISTRAŽIVANJE ODNOSA IZMEĐU INTRINZIČNIH SVOJSTAVA, PARAMETARA PRIPREME UGLJENA I KVALITETE KOKSA: SUSTAVNI PREGLED LITERATURE

Mohammad Reza Ameri Siahuei ; Faculty of Mining, Petroleum and Geophysics Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran *
Mohammad Ataei ; Faculty of Mining, Petroleum and Geophysics Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran
Farhang Sereshki ; Faculty of Mining, Petroleum and Geophysics Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 4.690 Kb

str. 55-76

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Svrha je ove studije prikazati neke od ključnih istraživačkih koncepata vezanih uz metalurški koks. Kako se razvijalo istraživanje prostora gdje se vade sirovine za metaluršku proizvodnju koksa, istraživači su sve više pokazivali interes za učinke intrinzičnih svojstava ugljena, parametara pripreme ugljena i tehnoloških uvjeta proizvodnje koksa na kvalitetu metalurškoga koksa. U ovome pregledu znanstvene literature korišteni su specifični protokoli, analiza sadržaja i tematsko kodiranje slučajeva prema smjernicama Preferencijalnoga izvještaja za sustavni pregled i metaanalizu (PRISMA – Preferred Reporting Items for Systematic Review and Meta-Analyses) kako bi se istražio istovremeni učinak parametara na kvalitetu koksa. Proveden je pregled 118 znanstvenih članaka, koji je uključivao analizu njihovih sažetaka, uvoda, metodologije i rezultata. Prema rezultatima ove studije mješavine ugljena i veličina čestica ugljena imaju izravan učinak na mehanička svojstva koksa, teksturu koksa i reaktivna svojstva koksa. Pregledom raznih članaka pokazalo se da prisutnost masnih ugljena s manjom distribucijom čestica, u kombinaciji s većim slabim ugljenima, dovodi do stvaranja jače strukture u proizvedenome koksu. Međutim, to ne jamči poboljšanje parametara reaktivnosti koksa. S druge strane, povećanjem omjera miješanja ugljena za koksiranje u konačnoj smjesi za proizvodnju koksa normalne veličine (dimenzija manjih od 3 mm) poboljšavaju se parametri reaktivnosti koksa. Studije koje istražuju strukturu koksa pokazale su da je kohezivna mozaična struktura visokokvalitetnoga koksa rezultat dobre raspoređenosti maceralnih mješavina ugljena za koksiranje s optimalnom raspodjelom veličine čestica kod ostalih ugljena.

Ključne riječi

priprema ugljena; kvaliteta koksa; proizvodnja koksa; sustavni pregled literature

Hrčak ID:

321485

URI

https://hrcak.srce.hr/321485

Datum izdavanja:

10.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *