Acta clinica Croatica, Vol. 63. No. 1, 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.20471/acc.2024.63.01.10
Varijacije u prehrambenim navikama tijekom liječenja zbog karcinoma: rezultati presječnog istraživanja
Sana Ennouri
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
*
Nouha Daoud
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
Yosra Berrazegua
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
Houda El Benna
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
Sinene Korbi
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
Haifa Rachdi
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
Nesrine Mejri
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
Soumaya Labidi
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
Hammouda Boussen
; Medical Oncology Department SOMA, Abderrahmen Mami Hospital, Ariana, Tunisia; Faculty of Medicine of Tunis, Tunis El Manar University, Tunis
* Dopisni autor.
Sažetak
Cilj nam je bio ispitati varijacije u prehrambenim navikama kod bolesnika s karcinomom u odnosu na kliničke i demografske
značajke. Proveli smo presječno istraživanje u bolesnika s karcinomom liječenih sistemskom terapijom. Studija je obuhvatila
42 pitanja s demografskim i kliničkim podacima, zabilježenim prehrambenim promjenama te uključenost onkologa. Svi
bolesnici dali su svoju obaviještenu privolu za uključenje u istraživanje. Statistička analiza provedena je primjenom programa
SPSS for Windows ver. 20. U istraživanje je uključeno 110 bolesnika (71,8% ženskih i 28,2% muških) srednje dobi od 53,4
godine. Oni su uglavnom liječeni zbog raka dojke (58,2%). Bolesnici su smanjili ili prestali uzimati konzervirane proizvode
(70%), mlijeko (59,1%), crveno meso (80%), obrađeno meso (76,4%), masnu hranu (88%) i šećer (83,6%). Nasuprot tome,
prednost su davali hrani kao što je riba (73,6%), voće i povrće (95,5%) te med (54,5%). Gubitak težine od 5 kg ili više bio je
veći među bolesnicima na prehrani sa smanjenim udjelom šećera (p=0,026). O prehrani je sa svojim onkologom razgovaralo
35 bolesnika. Bolesnici su informacije o prehrani dobivali s Interneta te od drugih bolesnika. Naši rezultati ukazuju na to da
su bolesnici svjesni uloge uravnotežene prehrane te su mnogo toga promijenili. Međutim, većinu informacija o ovom pitanju
bolesnici su dobili iz neformalnih izvora.
Ključne riječi
Prehrambeno ponašanje; Neoplazme; Zdravstvena komunikacija
Hrčak ID:
322034
URI
Datum izdavanja:
1.4.2024.
Posjeta: 0 *