Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.4.4498

Utjecaj dodatka lišća industrijske konoplje (Canabis sativa L.) u krmnu smjesu na karakteristike trupa i kakvoću mesa tovnih pilića

Ana KAIĆ orcid id orcid.org/0000-0003-0509-431X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Division of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, 10002 Zagreb, Croatia *
Matija STAMIČAR ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Division of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, 10002 Zagreb, Croatia
Dubravko ŠKORPUT ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Division of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, 10002 Zagreb, Croatia
Nikolina KELAVA UGARKOVIĆ ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Division of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, 10002 Zagreb, Croatia
Zlatko JANJEČIĆ ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Division of Animal Science, Svetošimunska cesta 25, 10002 Zagreb, Croatia

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 722 Kb

str. 919-931

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi učinak dodatka lišća industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) u krmnu smjesu na živu masu, karakteristike trupa (klaonička masa, randman, dijelovi trupa i unutarnji organi) i kakvoću mesa (pH vrijednost, boja, EZ-DripLoss, kalo odmrzavanja, kalo kuhanja i sila presijecanja) mesa tovnih pilića. Istraživanje je provedeno na 100 muških jedinki hibridne linije Ross 308, podijeljenih u 4 eksperimentalne skupine. Kontrolna skupina (K-0) hranjena je bez dodatka listova konoplje, dok su skupine P-1, P-2 i P-3 hranjene s dodatkom od 1%, 2% i 3% listova industrijske konoplje. Životinje su zaklane u dobi od 42 dana. Skupina P-2 imala je najveći udio krila (10,30%), što je bilo statistički značajno u usporedbi sa skupinom P-1 (9,43%; P = 0,004). Udio abdominalne masnoće bilo je značajno niži u skupinama P-2 (0,66%) i P-3 (0,59%) u usporedbi sa skupinom P-1 (1,06%; P = 0,004). Meso prsa iz skupine P-2 bilo je najsvjetlije (L*= 48,28) i značajno se razlikovalo od mesa skupine P-1 (L* = 46,24; P = 0,044). Skupina P-1 imala je najvišu vrijednost sile presijecanja (17,22 N), što je bilo značajno u usporedbi sa skupinama P-2 (P = 0,0047) i P-3 (P = 0,0506). Dodatak listova konoplje u krmnu smjesu može poboljšati kvalitetu mesa peradi, ali potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio njihov utjecaj na ostala svojstva i cjelokupno zdravlje peradi.

Ključne riječi

hrana; Ross 308; klaonički pokazatelji; fizikalna svojstva

Hrčak ID:

324743

URI

https://hrcak.srce.hr/324743

Datum izdavanja:

23.12.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *