Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

GC-MS karakterizacija acetiliranih O-glukofuranozida: izravna glukozilacija isparljivih alkohola iz nezaštićene glukoze

Igor Jerković
Josip Mastelić
Ivica Blažević
Marija Šindler-Kulyk
Dražen Vikić-Topić


Puni tekst: engleski pdf 95 Kb

str. 313-318

preuzimanja: 727

citiraj


Sažetak

O-glukozilacija 1-pentanola, 1-oktanola, 2-feniletanola, benzil-alkohola, (±)-2-pentanola i (±)-mentola u 1,4-dioksanu, rabeći bezvodni FeCl3, dala je odgovarajuće glukofuranozide kao glavne i glukopiranozide kao sporedne produkte s ukupnim prinosima 20–52 %. Praktične prednosti GC-MS za karakterizaciju pripravljenih glukofuranozida su u žari{tu ovoga rada. Spektri glukofuranozid tetraacetata sadrže karakteristične signale glukona (acetilirane glukoze) zajedno s fragmentima aglukonskoga dijela. Interval praćenja masa bio je 50–600 masenih jedinica i acetil-ion nije bio prisutan u spektrima, {to je od interesa za razlikovanje glukofuranozid i glukopiranozid tetraacetata.

Ključne riječi

Hrčak ID:

27

URI

https://hrcak.srce.hr/27

Datum izdavanja:

15.6.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.610 *