Stručni rad
ANALIZA PRIMJENJIVOSTI JALOVINE ZA POBOLJŠANJE SVOJSTAVA VODE U ULEKNUĆIMA ISPUNJENIM VODOM, NASTALIH SLIJEGANJEM U KARVINSKOM OKRUGU, REPUBLIKA ČEŠKA
Eva Pertile
Sažetak
U radu je prikazana analiza mogućnosti primjene jalovine za poboljšanje svojstava vode na temelju promatranja utjecaja jalovine na kvalitetu vode u uleknućima nastalih slijeganjem ispunjenih vodom. Procjena je izvedena na šesnaest lokacija gdje je u prošlosti jalovina korištena za poboljšanje sustava nasipa. Tijekom procjene utjecaja jalovine na hidrokemijski karakter vode u uleknućima, uočen je geokemijski utjecaj. U cilju usporedbe utjecaja jalovine na kvalitetu vode, praćene su promjene hidrokemijskih parametara na lokacijama bez jalovinskih nasipa, s nasipima djelomično izrađenim od jalovine i nasipa izrađenih od jalovine u cijelosti.
Ključne riječi
jalovina; uleknuća nastala slijeganjem ispunjena vodom; kvaliteta vode; hidrokemijski parametri; poboljšanje svojstava vode
Hrčak ID:
30488
URI
Datum izdavanja:
4.12.2008.
Posjeta: 1.893 *