Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda i drugi prehrambeni rizici za osteoporozu u mladih žena u Hrvatskoj

Zvonimir Šatalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Irena Colić Barić
Irena Keser


Puni tekst: engleski pdf 523 Kb

str. 327-339

preuzimanja: 1.123

citiraj


Sažetak

Među prehrambenim rizičnim čimbenicima za razvoj osteoporoze značajnu ulogu u primarnoj prevenciji osteoporoze ima unos kalcija. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi prehrambene rizike za kasniji razvoj osteoporoze u mladih žena u Hrvatskoj (prosječne dobi 22 godine), posebno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, skupine namirnica koja je najbolji izvor kalcija zbog sadržaja kalcija i njegove bioiskoristivosti. Za procjenu kakvoće prehrane korišten je upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica (FFQ) (n=1372) i kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica (Q-FFQ) (n=480). Dnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda je utvrđeno u 76,0 % ispitanica, a 11,6 % ispitanica konzumira mliječne proizvode manje od jednom mjesečno. Prosječni dnevni unos kalcija je bio 1444,4 mg, tj. 144,4 % DRI, a 31,0 % žena je imalo unos kalcija manji od 100 % DRI. U zaključku, mlijeko i mliječni proizvodi su bili glavni izvor kalcija u dnevnoj prehrani, što pokazuje značaj ove skupine namirnica u postizanju adekvatnog unosa kalcija u ovom istraživanju.

Ključne riječi

prehrana, mlijeko i mliječni proizvodi, kalcij, osteoporoza

Hrčak ID:

30630

URI

https://hrcak.srce.hr/30630

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.185 *