Izvorni znanstveni članak
Značenje zrna ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima Republike Hrvatske
Darko Uher
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov
Sanja Sikora
Dražen Kaučić
Gordana Županac
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (od 1999. do 2001.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu graška (g/biljka) te prinose zrna smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (28 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0,175 g/biljka). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 1327 kg ha-1 (kontrola) do 1825 kg ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi zrna tritikale iznosili su od 2375 kg ha-1 (kontrola) do 3345 kg ha-1 (prihrana dušikom). Prosječni ukupni prinosi zrna ozime smjese graška i tritikale iznosili su od 3702 kg ha-1 (kontrola) do 5045 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ovaj rad i dobiveni rezultati skroman su doprinos istraživanjima u uzgoju graška u Republici Hrvatskoj.
Ključne riječi
proizvodnja krme; ozimi grašak; bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zrna
Hrčak ID:
30638
URI
Datum izdavanja:
15.12.2008.
Posjeta: 2.281 *