Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Župna kateheza kao oblik pastoralne skrbi o učenicima nižih razreda osnovne škole u župnoj zajednici

Josip Šimunović orcid id orcid.org/0000-0003-0253-1393 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 310 Kb

str. 681-699

preuzimanja: 2.024

citiraj


Sažetak

Autor u članku promišlja o župnoj katehezi kao obliku pastoralne skrbi o učenicima nižih razreda osnovne škole koju župna zajednica tim adresatima pruža ili bi trebala pružati. Učenici nižih razreda nalaze se u životnom razdoblju koje nazivamo djetinjstvo. Djetinjstvo u čovjekovu osobnost utiskuje obilježja koja on nosi sa sobom tijekom cijeloga života. Djetinjstvo je razdoblje novih djetetovih socijalizacija. Nakon dječjeg vrtića, dolazi škola, razne institucije koje nude izvanškolske aktivnosti i župna zajednica. Djetinjstvo treba shvatiti kao odlučujući trenutak za budućnost vjere. Upravo u tom odlučujućem trenutku župna zajednica želi i može dati svoj doprinos učeniku na putu njegova tjelesnog, emocionalnog, psihičkog i vjerskog sazrijevanja. Zadaća je župne zajednice istodobno praćenje mladog čovjeka na putu razvoja u cjelovitu osobu. Ta osoba u pojedinim životnim trenutcima može dati odgovor na pitanja: što znači biti vjernik kršćanin, što znači biti odgovoran za svoju župnu zajednicu i njezin rast.
Prvi dio članka govori o učenicima nižih razreda kao adresatima župne kateheze i pastoralne skrbi u župnoj zajednici.
Drugi dio članka pretresa mogućnosti župne kateheze učenika nižih razreda u župnoj zajednici.
Treći dio donosi elemente ostvarivanja župne kateheze učenika nižih razreda u smislu cjeloživotnog rasta u vjeri i u smislu aktivne integracije u život same župne zajednice.

Ključne riječi

župna zajednica; učenici nižih razreda osnovne škole; kateheza učenika nižih razreda; pastoralna skrb

Hrčak ID:

30912

URI

https://hrcak.srce.hr/30912

Datum izdavanja:

13.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.858 *