Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Statističko-dinamička shema za prognozu u stvarnom vremenu primjenjena na vrlo snažnu ciklonalnu oluju 'SIDR' nad Bengalskim zaljevom u studenom 2007.

S.D. Kotal ; India Meteorological Department, New Delhi, India
S.K. Roy Bhomwik ; India Meteorological Department, New Delhi, India
P.K. Kundu ; Department of Mathematics, Jadavpur University, Kolkata, India


Puni tekst: engleski pdf 454 Kb

str. 139-158

preuzimanja: 326

citiraj


Sažetak

U svrhu uspješnije prognoze ciklona potrebno je formulirati što objektivnije radne procedure kojima se prognoza određuje. U ovoj studiji je predložena statističko-dinamička shema u četiri koraka prognoze ciklona u stvarnom vremenu. Shema se sastoji od (a) analize potencijalnih parametara nastanka ciklone (GPP), (b) procijene maksimalnog potencijalnog intenziteta (MPI), (c) 72-satne prognoze intenziteta i (d) prognoze smanjivanja intenziteta nakon što se ciklona približila obali. U studenom 2007. godine oformila se vrlo snažna ciklonalna oluja "SIDR" nad Bengalskim zaljevom koja je pogodila obalu Bangladeša. U ovoj studiji je prikazan postupak u četiri koraka u slučaju prognoze ove ciklone u stvarnom vremenu. Rezultati pokazuju da GPP analiza u ranom stadiju razvoja može izrazito nagovijestiti da je ciklona »SIDR« imala dovoljan potencijal da dođe do svog ciklonalnog stupnja. MPI ciklone je procijenjen na 146 čvorova na bazi vrijednosti površinske temperature mora duž putanje ciklone. Opaženi maksimalni intenzitet ciklone je oko 79 % njenog MPI. Prognozirani 72-satni intenzitet na temelju podataka iz 00 UTC od 12 studenog može reproducirati intenzitet od 109 čvorova uz podcjenjivanje od 6 čvorova. Sljedeće ažurirane prognoze bile su realistične i korisne. Šest-satna prognoza zamiranja intenziteta nakon što se ciklona približila obali pokazuje podcjenjivanje od 10 čvorova u 12-satnoj prognozi te je uključivanjem faktora korekcije uočeno značajno poboljšanje. Studija je pokazala potencijal ovog postupka za operativnu primjenu.

Ključne riječi

Tropske ciklone; statistička-dinamička shema; parameter potencijalnog nastanka; maksimalni potencijalni intenzitet (MPI); intenzitet prognoze; Bengalski zaljev

Hrčak ID:

31051

URI

https://hrcak.srce.hr/31051

Datum izdavanja:

31.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.017 *