Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Spolnost - odnos prema seksualnom ponašanju

Stjepan Baloban orcid id orcid.org/0000-0002-3138-3222 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Gordan Črpić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 8.255 Kb

str. 395-419

preuzimanja: 2.349

citiraj


Sažetak

Na osnovi dobivenih rezultata »Europskog istraživanja vrednota, EVS - 1999.« u ovom radu se raspravlja o ljudskoj spolnosti i o odnosu prema seksualnom ponašanju hrvatskih građana. Prvi dio bavi se pitanjem važnosti seksualnih odnosa za uspješan brak te o odnosu prema stilu života »samohrane majke«.
Drugi i središnji dio članka obraduje društvenu dimenziju seksualnog ponašanja: izvanbračne afere, usputni seks, seksualni odnosi maloljetnika te odnos prema prostituciji, homoseksualnosti i AIDS-u. Treći dio se bavi problematikom odnosa prema pobačaju. Rezultati ovog rada pokazuju, s jedne strane, da općenito uzevši većina hrvatskih građana još uvijek posjeduje tradicionalan stav prema spolnosti u braku i u odnosu na seksualna ponašanja izvan braka. Taj se stav velikim dijelom poklapa s tradicionalnim naučavanjem Katoličke Crkve. S druge strane, mlađi naraštaji kao i obrazovaniji sloj ljudi skloniji je više opravdati različite oblike seksualnog ponašanja koji odudaraju od spomenutog stava. Kršćani, koji više prakticiraju svoju vjeru, skloniji su tradicionalnijem stavu, iako se tendencija permisivnosti primjećuje također kod mlađeg naraštaja kršćana.
U istraživanju se na više mjesta mogla konstatirati razlika u shvaćanju seksualnosti između muške i ženske populacije. Ovaj rad je stavio naglasak na vrijednosnu kvalifikaciju spolnosti i seksualnog ponašanja iz čega za današnje društvo i Crkvu, posebno u odnosu na mlađi naraštaj, proizlaze brojni problemi o kojima je potrebno nastaviti raspravu.

Ključne riječi

spolnost; seksualno ponašanje; usputni seks; prostitucija; homoseksualnost; AIDS; pobačaj

Hrčak ID:

31168

URI

https://hrcak.srce.hr/31168

Datum izdavanja:

15.11.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.335 *