Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Skriveni Bog - Deus Absconditus

Marijan Jurčević ; Teologija u Rijeci - Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 7.254 Kb

str. 129-150

preuzimanja: 1.999

citiraj


Sažetak

Biblija nam govori o skrivenom Bogu (Iz 45,15), iskustvo nam također potvrđuje istu skrivenost. To nam svjedoče proroci, sv. Ivan, sv. Augustin, sv. Toma, Pascal, Luther i svi mistici. Pojam Božje skrivenosti nije jednoznačan. Njegova skrivenost ne znači nepoznatost, nego način njegove prisutnosti u svijetu i u ljudima. Skriveni Bog ipak nije nepoznati Bog, On svoju skrivenost otkriva na razne načine.
Isus je opipljivo lice Božje na zemlji. I u njemu je Bog »skriven«, ali je ipak opipljivo prisutan. U Isusu se izjednačuju transcendencija i imanencija, a Biblija je njegova izrečena riječ. Božja bivstvenost je transcendentna i stoga nam ostaje skrivena, a istovremeno je i imanentan pa nam je iskustveno poznata njegova prisutnost. Božja se imanentnost koja nas upućuje na njegovu transcendenciju, otkriva kroz prirodu i kroz nas same. Tako prepoznajemo mjesto našeg Boga: On je u nama i s nama. O tome nam na poseban način svjedoče mistici, osobito M. Eckhart.

Ključne riječi

Bog; transcedencija; objava; negativna teologija

Hrčak ID:

31270

URI

https://hrcak.srce.hr/31270

Datum izdavanja:

17.8.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.623 *