Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pastoralno djelovanje u neredovitim situacijama prema »Familiaris Consortio« (br. 79-84)

Stipe Nimac ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 6.250 Kb

str. 407-424

preuzimanja: 1.636

citiraj


Sažetak

Autor u ovom radu obrađuje neredovite situacije prema Familiaris consortio br. 79-84:
1) brak na probu (FC 80);
2) stvarno slobodne veze (FC 81);
3) katolici vezani jedino građanskom ženidbom (FC 82);
4) rastavljene i razvedene osobe koje se nisu ponovno vjenčale (FC 83);
5) razvedeni i ponovno oženjeni (FC 84).
U prvom poglavlju iznosi da neredovite situacije Crkvu stavljaju pred teške pastoralne probleme. Zadaća je Crkve nastojati što bolje upoznati takve situacije i njihove uzroke promatrajući svaki slučaj pojedinačno. Autor najviše prostora posvećuje razvedenima i ponovno oženjenim vjernicima.
U drugom poglavlju osvrće se na Pismo Kongregacije za nauk vjere u kojem se govori o dušobrižništvu razvedenih i ponovno vjenčanih vjernika te o njihovu pripuštanju sakramentima ispovijedi i pričesti, što ujedno predstavlja i njezin odgovor na pastirska pisma i temeljne pastoralne upute biskupa Gornjorajnske crkvene pokrajine (Saier, Lehmann, Kasper). Iako postoje određene razlike između stavova spomenutih biskupa i Kongregacije za nauk vjere, nijedna strana ne dovodi u pitanje nerazrješivost sakramenta ženidbe. Razlike se odnose na mogućnost pripuštanja razvedenih i ponovno vjenčanih euharistjjskoj pričesti. U trećem poglavlju autor se dotiče neredovitih situacija u hrvatskoj Crkvi iznoseći statističke podatke o sklopljenim i razvedenim brakovima u Hrvatskoj za razdoblje od 1991. do 1997. godine. Na temelju tih činjenica sugerira pastoralno djelovanje u neredovitim situacijama, ne kao izolirani pastoral nego u kontekstu općeg dušobrižništva braka i obitelji, uključujući diferencirani pastoral.

Ključne riječi

pastoral; diferencirani pastoral; neredovite situacije; brak; obitelj; razvedeni; razvedeni i ponovno oženjeni; alternativni oblici zajedništva; savjest; epikija; euharistijska pričest

Hrčak ID:

31503

URI

https://hrcak.srce.hr/31503

Datum izdavanja:

22.12.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.040 *