Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Smisao načela o hijerahiji istina kršćanske vjere i njegovo značenje u katehizaciji

Đuro Zalar ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 9.783 Kb

str. 31-56

preuzimanja: 1.202

citiraj


Sažetak

Polazište ovoga rada jest iskaz Drugoga vatikanskog koncila o hijerarhiji istina kršćanske vjere. U Dekretu o ekumenizmu, »Unitatis redintegratio« (br. 11), Koncil je naime kratko naznačio »da postoji poredak ili 'hijerarhija' istina katoličke nauke, već prema njihovoj različitoj povezanosti s temeljem kršćanske vjere«.
U prvom dijelu autor prikazuje da istine kršćanske vjere čine organsku cjelinu i da su okupljene oko otajstva Isusa Krista i Presvetog Trojstva, kao svog središta ili temelja. Značenje neke istine određeno je njenom blizinom prema tom temelju. Stoga u ekumenskom dijalogu treba različito uvažavati značenja pojedinih istina, uz naravno istu obvezu njihovog prihvaćanja u vjeri.
U drugom dijelu autor pokazuje da se hijerarhiju istina može razumjeti i kao načelo stvaranja teologije u smislu da takva teologija bude trinitamo i kristotoški prožeta i da u svom izlaganju teži prema koncentraciji na ono što je bitno.
U trećem, završnom dijelu, polazeći od »Općeg direktorija za katehezu« (1997.), autor naznačuje u kojem smislu je hijerarhija istina također kriterij za katehizaciju i da je u tom značenju prisutna u novom »Katekizmu Katoličke Crkve«.

Ključne riječi

Drugi vatikanski koncil; hijerarhija istina; ekumenizam; sistematska teologija; katehizacija

Hrčak ID:

31517

URI

https://hrcak.srce.hr/31517

Datum izdavanja:

29.9.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.105 *