Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Biskupijska sinoda

Nikola Škalabrin ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.778 Kb

str. 73-89

preuzimanja: 716

citiraj


Sažetak

Autor iznosi pravni okvir biskupijske sinode. Glavni su mu izvori: Zakonik kanonskoga prava, Direktorij za pastoralnu službu biskupa Ecclesiae Imago i Uputa o biskupijskim sinodama. Zakonik kanonskoga prava prepušta krajevnom pravu veoma široki prostor koji se upravo otvara na biskupijskoj sinodi.
Biskupijska sinoda predstavlja najznačajniji izičaj »biskupijskog zajedništva«. Ona ima temeljnu važnost za život i ustanove biskupijske zajednice. U pastoralnom upravljanju biskupa biskupijska sinoda zauzima »mjesto prvenstva«, a treba se pripremiti i proslaviti prema stvarnim potrebama biskupije.
Biskupijska sinoda ima dva dijela: pripremni i slavljenički. Najvažniji i najteži dio sinode ne nalazi se u njezinom slavljenju, nego u njezinoj pripremi. Pripremne se komisije trebaju sastojati od svih članova Božjeg naroda: klerika, redovnika i vjernika laika. Njihova je dužnost da prouče sadržaje i pripreme nacrte odluka za sinodska zasjedanja.

Ključne riječi

dijecezanski biskup; saziv sinode; pripremne komisije; sinodski članovi; sinodski pravilnik; sinodsko zasjedanje

Hrčak ID:

31526

URI

https://hrcak.srce.hr/31526

Datum izdavanja:

29.9.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.462 *