Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Društveno-kulturno ozračje u kojem se događa katehizacija

Josip Baloban ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.739 Kb

str. 415-427

preuzimanja: 547

citiraj


Sažetak

Autor polazi od toga da kršćanstvo i Crkva nastaju unutar određenog društvenog i kulturnog konteksta. Isto tako i katehizacija, od svojih početaka do danas, događa se unutar različitih društava i kultura.
Hrvatsko društveno-kultumo ozračje autor ponajprije smješta u kontekst europske kulture. Zapadna europska društva su sekularizirana, pluralistički i individualistički orijentirana. Crkva živi u društvu strukturalne, kulturne i individualne pluralizacije, koja je povezana s fenomenom indiferentnosti, religiozne pluralizacije i religiozne individualizacije. U drugom dijelu članka pretresaju se elementi društveno-kulturne tranzicije u Hrvatskoj. Pored političkih, gospodarstvenih i kulturnih elemenata, od temeljnog značenja su napose religiozni i crkveni elementi te tranzicije. Crkva napušta povijesnu od komunizma joj nametnutu getoizaciju i nastoji pronaći i izboriti novu demokratskom društvu primjerenu ulogu. Crkva se veoma suočava s trendovima raslojavanja čvrstog dogmatskog svjetonazora i krize kršćanskog identiteta.
U posljednjem dijelu i na kraju članka ukazuje se na stare i nove izazove za katehizaciju u Hrvatskoj, koji najvećim dijelom su društveno-kultumo uvjetovani, primjerice odnos između školskog vjeronauka i župne katehizacije, katekumenat odraslih ili katehizacija u medijima.

Ključne riječi

ozračje; katehizacija; društveno; kulturno; tranzicija; Crkva

Hrčak ID:

31692

URI

https://hrcak.srce.hr/31692

Datum izdavanja:

19.1.1999.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.291 *