Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj davanja maslaca obogaćenoga konjugiranom linolnom kiselinom na incidenciju i patohistološke promjene raka mliječne žlijezde štakorica uzrokovanoga 7,12-dimetilbenz[a]anthracenom.

Kathirvelan Chinnadurai ; National Dairy Research Institute, Karnal, Haryana, India
Amrish Kumar Tyagi ; Dairy Cattle Nutrition Division, National Dairy Research Institute, Karnal, Haryana, India
Paramanandhan Krishnamoorthy ; Dr. ALM Postgraduate Institute of Basic Medical Sciences, Madras University, Chennai, Tamil Nadu, India


Puni tekst: engleski pdf 1.721 Kb

str. 511-520

preuzimanja: 864

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj davanja maslaca od bivoljega mlijeka obogaćenoga konjugiranom linolnom kiselinom na incidenciju i patohistološke promjene u nastanku raka mliječne žlijezde štakorica uzrokovanoga 7,12-dimetilbenz[a]antracenom. Wistar štakorice u dobi od 21 dana bile su nasumce podijeljene u tri skupine po 30 životinja. Prva skupina bila je hranjena hranom na bazi soje, dok je druga dobivala hranu na bazi bivoljega mlijeka s malom koncentracijom konjugirane linolne kiseline, a treća hranu s dodatkom veće količine konjugirane linolne kiseline. Sojino ulje i linolna kiselina dodavani su u hranu u količini od 20%. Hranidba navedenom hranom započela je na dan zalučenja. Svakoj je životinji peroralno dan 7,12-dimetilbenz[a]antracen (DMBA) u količini od 5 mg u dobi od 55 dana, a testirana hrana davana je do 32 tjedna nakon primjene DMBA. Sve su životinje bile žrvovane nakon 32 tjedna te pretražene na pojavnost i patohistološke značajke tumora. Incidencija tumora u I skupini bila je 83,33%, u II skupini 63,33% i u III skupini 46,07%. Patohistološki je ustanovljen fibrom, adenom i fibroadenom u štakorica svih skupina, dok je u štakorica I skupine ustanovljen i adenokarcinom. Rezultati su pokazali da je konjugirana linolna kiselina imala inhibirajući učinak i na dobroćudni i na zloćudni tumor.

Ključne riječi

tumor mliječne žlijezde; konjugirana linolna kiselina; dimetilbenz[a]antracen

Hrčak ID:

31703

URI

https://hrcak.srce.hr/31703

Datum izdavanja:

18.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.559 *