Izvorni znanstveni članak
Božidar Rogina (1901.–1967.) – pionir prehrambene kemije u Hrvatskoj
Nenad Trinajstić
; Institut "Ruđer Bošković", Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Navedena su sjećanja nekolicine osoba koje su poznavale profesora Božidara Roginu. Zatim je kratko prikazan njegov život. Rodio se 1901. u Ivanskoj, kod Bjelovara, a umro 1967. u Zagrebu. Diplomirao je 1923. na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, a doktorirao 1931. na Tehničkome fakultetu u Zagrebu. Službovao je u Higijenskome zavodu od 1925. do 1952., Poljoprivredno-šu marskome fakultetu od 1952. do 1959. te samostalnome Poljoprivrednome fakultetu od 1960. do 1967. Sudjelovao je u radu Povjerenstva koje je predložilo 1956. prvi ustroj Prehrambeno-tehnološkoga odjela, tada nazvanoga Kemijsko-prehrambenorudarski fakultet, koji je već 1957. preimenovan u Tehnološki fakultet. Bavio se analitičkom prehrambenom kemijom i objavio je, osim stručnih radova i prikaza, ukupno devet znanstvenostručnih radova, i to po tri u ča sopisima Arhiv za hemiju i farmaciju i Kemija u industriji te po jedan u časopisima Zeitschrift für Untersuchung der Lebensmittel, Farmaceutski glasnik i Analyst (London). Samo je članak u Analystu o određivanju malih količina joda pisan na engleskome jeziku i taj se članak još jedini citira u literaturi, premda je objavljen 1953. Svi članci, osim jednoga, objavljeni su dok je Rogina bio na Higijenskome zavodu. Postavši profesorom na Poljoprivrednome odsjeku pa na fakultetu, posvećuje se predavanjima i pisanju skripata za studente, održavanju stručnih predavanja te suradnji s industrijom. Predavao je na više škola i fakulteta. Predavao je kemiju, biokemiju, kemiju i tehnologiju živežnih namirnica te procesno prehrambeno inženjerstvo. Predavao je vrlo zanimljivo, na ispitima je bio vrlo korektan, a držao se svojih predavanja i skripata.
Ključne riječi
Božidar Rogina; nastavni rad; sjećanja; znanstveni rad; životopis
Hrčak ID:
31741
URI
Datum izdavanja:
30.9.2008.
Posjeta: 2.332 *