Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Kršćanski navještaj Boga i nova religioznost kod mladeži

Ante Vučković orcid id orcid.org/0000-0002-5049-2934 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 6.696 Kb

str. 47-64

preuzimanja: 1.140

citiraj


Sažetak

Stanje na religioznoj sceni u Republici Hrvatskoj, nakon njezina osamostaljenja, obilježeno je povećanim brojem pristupa odraslih sakramentima inicijacije, s jedne strane i porastom prisutnosti nove religioznosti, s druge. Ovdje leže sličnosti i razlike u usporedbi sa stanjem u zemljama zapadne Europe.
Temeljna obilježja postmodeme i glavna obilježja nove religioznosti dodiruju se u svojim bitnim odrednicama te ujedno tvore ozračje s kojim se susreće kršćanski navještaj Boga. Odčitavajući tekst iz Ivanova evanđelja (Iv 4, 1-42) o susretu Isusa sa Samarijankom ovaj rad pokušava pokazati kako se kršćanski navještaj ne događa prvenstveno suprotstavljajući se alternativnim ponudama osmišljavanja života, nego nadasve izvornom snagom traženja ljudske žeđi za smislom i Bogom. To uključuje i zahtjev da se navještaj ravna nadasve prema Isusu Kristu koji je ujedno i Navjestitelj i Naviještani, a isto tako i zahtjev da navjestitelji sami najprije dožive nutarnje obraćenje iz susreta s Onim koga naviještaju.

Ključne riječi

kršćanski navještaj Boga; nova religioznost; postmoderna; žeđ za smislom; susret

Hrčak ID:

31774

URI

https://hrcak.srce.hr/31774

Datum izdavanja:

20.10.1998.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 2.113 *