Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Problem prenošenja kršćanskih vrednota u obitelji

Josip Baloban ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 5.630 Kb

str. 171-185

preuzimanja: 808

citiraj


Sažetak

Članak ukazuje na stvarnost u društvima zapadne demokracije u kojima se pojavom alternativnih oblika života događa ugrožavanje kršćanskih vrednota. Tipični trendovi u europskim društvima jesu: opadanje zanimanja za sklapanje brakova, rastave i rastakanje obitelji, rođenja izvan braka, nebračna životna zajedništva, obitelj s jednim roditeljem, ponovna odnosno druga, treća ženidba.
U odnosu na teoriju investiranja i promjena vrednota autor ističe da je u vrednote potrebno investirati. Investiranje je povezano sa čimbenikom dobiti, vremena, napora i odricanja. Krucijalno je pitanje koliko je suvremeni čovjek spreman investirati, primjerice u moralnost vlastitog ponašanja i djelovanja i u moralnost obiteljskog života.
U zapadnim društvima javljaju se trendovi koji zastupaju koncepciju odgoja u kojem: ne treba zabranjivati, nego poticati; ne naređivati, nego predlagati; ne poučavati, nego motivirati i ne kritizirati, nego učvršćivati. Autor se zalaže za odgojni stil u kojem namjesto »nego« dolazi »i«. Suvremeni roditelji, među njima i mnogi kršćanski roditelji, u svom odgojnom djelovanju kreću se od zrelog odgojnog stila, koji uključuje emocionalnu podršku i postavlja zahtjeve, preko ravnodušnog i naivnog odgojnog stila do paradoksalnog stila, u kojem se stavljaju zahtjevi bez emocionalne podrške.
Na kraju autor ističe da se u Hrvatskoj može očekivati pojava alternativnih životnih zajedništva i, kako porast svijesti prenošenja kršćanskih vrednota, tako i porast delegiranja kršćanskog odgoja na sekundarne ustanove.

Ključne riječi

vrednote; obitelj; odgoj; investiranje; prenošenje

Hrčak ID:

31782

URI

https://hrcak.srce.hr/31782

Datum izdavanja:

20.10.1998.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.698 *